Csúcsdöntésre készülnek a nyárbúcsúztató flyball versenyen

2021.08.27. 16:31

Bye Bye Summer BEAST Cup 2021 néven rendeznek flyball versenyt az Alsónémedi Agárparkban, augusztus 28-án és 29-én, a megmérettetés főszervezőjével, a sportág kontinensbajnok csapatának vezetőjével, Zsíros Józseffel beszélgettünk. 

A gödöllői BEAST Flyball klub vezetője elmondta, hogy az összes magyar flyball klub jelezte indulási szándékát a hétvégi versenyükön, ami szám szerint 20 csapatot jelent.

A koronavírus-járvány miatt elmaradt a versenyek többsége, ezért sokan és nagy lelkesedéssel készülnek az Alsónémediben rendezendő métára, így vagyunk ezzel mi is a csapatunkban, reményeink szerint sikerül a magyar rekordunkat megdöntenünk

– mondta a flyball edző.

A flyball az egyik leglátványosabb kutyás sport, ahol csapatok versengenek egymással. A villámgyors ebek egy labdát cipelnek két bázis között egymást váltva és az nyer, aki előbb teljesíti a feladatot.

A csapatokat az időeredményeik alapján különböző divíziókba sorolják, így a hasonló képességűek egymással versenghetnek, ezért szoros befutók vannak, sok esetben csak a célfotó alapján derül ki, hogy melyik csapat nyerte adott futamot.

Gyakran mondják, hogy ez a legigazságosabb verseny a világon, hiszen a szabályok úgy vannak kitalálva, hogy egy első divíziós csapat ne kerülhessen alsóbb besorolásba, ahol erőfeszítés nélkül nyerhet

– osztotta meg a verseny szervezője.

A magyarok, mint a legtöbb kutyás sportban, illetve az ebekkel kapcsolatos munkaterületen itt is az élmezőnyt erősítik, erre maga az interjúalany is remek példa, aki a Jaw BEAST Flyball csapattal 2018-ban Abszolút Európa Bajnok lett.

Ebben a sportban nem nemzetek, hanem csapatok versengnek, akárcsak a labdarúgó Bajnokok-Ligájában. A belgák uralják a flyballt, ám sikerült legyőznünk őket, ami reményeim szerint nem csak egyszeri alkalom volt

– hangsúlyozta Zsíros József, aki hozzátette, hogy a megmérettetéseken az ebeknél nem csak a gyorsaság számít, fontos, hogy fordulékonyak is legyenek, emiatt komplex felkészítést kapnak a kutyák, akárcsak a sprinterek az atlétikában.

Heti két pályaedzéssel készülünk, emellett fizioterápia, izomfejlesztés kellenek ahhoz, hogy a versenyen az ebeink 50-60 km/h sebességet produkálni tudják

– fejtette ki az edző, aki abba is beavatott, hogy a sportágukban általában speciális keverék kutyák szerepelnek, melyek többségét whippet és border collie fajták adják, például a kontinensbajnok magyar csapatot négylábúi border collie-whippet és staffordshire bullterrier-border collie párosítások.

A versenyeken doppingellenőrzések nincsenek, de egy szigorú és alapos orvosi vizsgálaton esnek át az ebek, ezt Zsíros József a gépátvételhez hasonlította rally-ból.