Csak védettségi igazolvánnyal lehet beköltözni a kollégiumokba

2021.09.02. 09:05

Több egyetemi kollégiumba csak védettségi igazolvány birtokában lehet majd beköltözni, így azok a hallgatók, akik nem oltatták be magukat a koronavírus ellen, ezekbe nem kaptak férőhelyet – értesült az Eduline.

Az egyes kollégiumokra vonatkozó szabályokról az illetékes egyetemek döntenek, ugyanakkor az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ajánlásában a következő szerepel:

A kollégiumokat, diákotthonokat egészséges, tüneteket nem mutató, magukat egészségesnek érző, lehetőség szerint a koronavírus elleni védettségüket igazoló személyek vegyék igénybe.

A különböző lehetséges szabályozásokról pedig Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke az Spirit FM-nek korábban úgy nyilatkozott:

Valószínűleg lesz példa arra, hogy bizonyos egyetemek egyes kollégiumaiba csak oltási igazolvánnyal rendelkezőket engednek be, de olyan is lehet, hogy az oltás hiánya nem kizáró ok, de pluszpontot jelent a jelentkezésnél, ha valakinek megvan mind a két oltása.

Eddig a Semmelweis Egyetemen és az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen döntöttek úgy, hogy a kollégiumokba csak a koronavírus ellen védett hallgatók költözhetnek be. Az Óbudai Egyetem rektori utasítása szerint a kollégiumokba a folyamatosan bent lakóknak nem kell védettségi igazolvány, de „ajánlott”, azoknak viszont, akik a beköltözés előtt legalább három hónapig külföldön tartózkodtak, már öt napnál nem régebbi, negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk, és megígérniük, hogy harminc napon belül beoltatják magukat.

Más egyetemeken egyelőre lazábbak a szabályok: az Eötvös Loránd Tudományegyetemen például jelenleg nem kérnek védettségi igazolványt, viszont „bármilyen légútibetegség-tünet megjelenése esetén az eset tisztázásáig a betegszobát kell igénybe venni” az egyetemi tájékoztató szerint. A bent lakókon kívül más viszont csak a védettség igazolásával léphet be. Előírták továbbá, hogy a közösségi terekben (például tantermekben, ügyfélfogadási helyiségekben, folyosókon) mindenki számára kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk használata. Az egyetem továbbá egy anonim kérdőívvel felméri az átoltottság szintjét a tanév elején, amit hetente megismételnek az aktuális helyzet felméréséhez.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői kollégiumában és a győri Széchenyi István Egyetem kollégiumaiban sem kérnek védettségi igazolványt a beköltözéshez, igaz, utóbbi viszont szeptembertől bizonytalan ideig szünetelteti a hallgatói vendégfogadás lehetőségét.