Aki nem veszi fel az oltást, az elveszti a munkáját az egészségügyben

D  VG20210903056
2021.09.04. 13:53

Két hét haladékot kaptak az egészségügyben dolgozók a kötelező oltás felvételére, így szeptember 15-ig kell megkapniuk az oltást.

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke feltételezi, a módosításra a jogszabályban meghatározott szűk időkeret miatt volt szükség. Soós Adrianna emlékeztetett arra, hogy az augusztus elsején életbe lépett rendelet szeptember elsejéig biztosított időt a kötelező vakcina felvételére, de erre nem mindenki tudott időt szakítani.

Nagyon sokan szabadságon voltak, illetve az oltásnak a megszervezése sem biztos, hogy egyszerű volt, hiszen szintén abban az időszakban sokan mentek szabadságra azok közül, akiknek ez volt a feladatuk. Van, aki még tavaly sem tudta kivenni a szabadságát, tehát nagyon sokan egész augusztusban gyakorlatilag nem dolgoztak, nem is voltak otthon.

Hozzátette, sokak számára kérdéses volt, hogy a határidő leteltéig a kétdózisú vakcinák esetében mindkét oltás beadásának meg kell-e történnie. A szakszervezet vezetője kiemelte, hogy az elvárás szerint az első dózis felvétele szükséges a határidő lejárta előtt. 

A második oltás időpontját az orvos mondja majd meg. Ennyi idő alatt nyilván nem lehetett elvárni, hogy két oltást is megkapjanak a kollégák, miközben a jogszabály alig adott lehetőséget ennek a lebonyolítására. 

Felvilágosítása szerint a kötelezettség nemcsak az új egészségügyi szolgálati jogviszonyba belépőket érinti, hanem a jelenleg is dolgozó kollégákat is.

Kötelezően meg kell szüntetni a jogviszonyukat, amennyiben nem tudják bemutatni az oltásról szóló igazolást, vagy ha egészségügyi okok miatt nem olthatók, akkor pedig az arról szóló igazolást

– erősítette meg az eddigi előírásokat Soós Adrianna. A FESZ a kérdésben nem végzett teljes körű felmérést, de a visszajelzések vegyesek. Sok olyan kollégáról tudnak, aki úgy gondolta, hogy oltás helyett inkább nyugdíjba megy, míg mások, akik eredetileg nem mentek volna el oltásra, a munkájuk megtartása érdekében – noha nem jó szívvel – megteszik ezt, és fölvették már az oltást, vagy bejelentkeztek rá.

Mindenképpen lett ennek a szabálynak egy olyan hatása, hogy többen felvették az oltást, mivel a magánegészségügyi ellátásban ez szintén kötelező. De így is biztos, hogy több száz ember el fogja hagyni a pályát 

 tette hozzá a FESZ elnöke. 

Ugyanakkor Soós Adrianna nem mert pontos számadatok saccolásába bocsátkozni, hogy mennyien akasztják szögre a köpenyüket.

(Borítókép: Varga Görgy / MTI)