25 éve járt legutóbb pápa Magyarországon

C  AZ19960907202
2021.09.06. 06:05
Az eredetileg tavalyra tervezett katolikus rendezvény, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 5-én kezdődött. Az egy héten át tartó rendezvény áró napján, szeptember 12-én Ferenc pápa ünnepélyes szentmisét tart a Hősök terén. A mostani pápai látogatás érdekessége, hogy ezelőtt 25 éve volt a legutóbbi, 1996 szeptemberében, amikoris II. János Pál pápa jött Magyarországra. Ugyanakkor ez már a második látogatása volt II. János Pálnak, hiszen 1991. augusztusában járt először az országban.

Pápalátogatások

Hazánkban eddig ritkán fordult meg keresztény egyházfő. Sokak bánatára sokáig nem jött egyházfő az országba az első látogatás után. 

Először, majdnem ezer éve, 1052-ben IX. Leó pápa látogatott el az egykori Magyar Királyságba,

méghozzá Pozsonyba, ahol I. András magyar királlyal és III. Henrik német-római császárral találkozott.

Ezután évszázadokon át még csak az ország közelében sem járt egyetlen pápa sem. A pápai érdekérvényesítés vagy a nemzetközi diplomácia elegyengetése miatt többször utaztak el a pápák más-más országban tartott zsinatokra. Amely - részben - magyar vonatkozású, az VI. Piusz pápa 1782-es bécsi látogatása volt.

Ezután nem járt katolikus egyházfő nálunk, ám 1991 a változás éve lett - sok szempontból -, ugyanis 

II. János Pál pápa augusztus 16-án érkezett Magyarországra: járt Esztergomban, Máriapócson, Pécsen, Debrecenben, majd augusztus 20-án szentmisét tartott a Hősök terén. 

Egyébként érdekessége még a meghívásnak és látogatásnak, hogy bár a vasfüggöny ledöntése után érkezett a szentatya Magyarországra, mégis 1988-ban, még a kommunista vezetés alatt invitálták meg a lengyel származású pápát.

Amikor 1991. augusztus 16-án leszállt a ferihegyi repülőtéren, a következőket mondta II. János Pál

Én is Európának ebből a térségéből származom, amely most egy új korszak küszöbén áll, és reméli, hogy hozzá tud járulni egy békés közösség kialakításához, amelynek nemzetei szolidárisak egymással. Magyarország fiai és leányai! Aki szól hozzátok, honfitársatoknak tekinti magát, részt vesz a ti sorsotokban."

Meglepő fordulat volt, amikor II. János Pál pápát a Pannonhalmi Főapátság megalapításának ezer éves évfordulója alkalmából Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát kezdeményezésére Göncz Árpád köztársasági elnök 1995-ben ismét meghívta hazánkba, és rá egy évre, 

1996 szeptemberében újra eljött magyarországra.

Egyébként pápává választásuk előtt többen is ellátogattak Magyarországra, akkor még valamilyen magasabb egyházi minőségükben, például Achille Ratti, a későbbi XI. Piusz pápa; Angelo Giuseppe Roncalli, aki XXIII. János pápa néven foglalta el az egyházi trónt.

Érdekes tény még, hogy az 1938-as budapesti Eucharisztikus világkongresszuson két későbbi pápa is jelen volt: Eugenio Pacelli bíboros, aki XII. Piusz néven ült a pápai trónra, illetve Giovanni Battista Montini, aki VI. Pál pápa néven üdvözölte a híveket. 

Utóbbit Ferenc pápa 2018 októberében szentté avatta.

Ferenc pápa Magyarországon

Szeptember 5-én vette kezdetét az 52. budapesti Eucharisztikus világkongresszus, amelynek zárónapján, szeptember 12-én Ferenc pápa szentmisét fog tartani. 

Az előadásokat, szentmiséket, szentségimádásokat, körmenetet és számos más lelki és kulturális programot felvonultató egyhetes világesemény célja az eucharisztia megismerésének és tiszteletének elmélyítése.

A rendezvénysorozat főbb helyszínei a Hősök tere, a Hungexpo, a Szent István-bazilika előtti tér, a Széll Kálmán tér és az Örs vezér tere.

(Borítókép:  A Magyarországon tartózkodó II. János Pál pápa áldást oszt a győri ipari parkban pontifikált szabadtéri szentmisén 1996. szeptember 7-én. Fotó: T. Asztalos Zoltán / MTI)  • Hírek
  • Bankszámla