Vitányi Ivánra emlékeznek a baloldali politikusok

2021.09.06. 13:33

Amint arról az Index is beszámolt, 96 éves korában meghalt Vitányi Iván, az MSZP alapítója, a Demokratikus Koalíció örökös tiszteletbeli elnöke. Az elhunyt politikusról a baloldali pártok több prominens képviselője is megemlékezett a Facebookon.

Halálhírét reggel Gyurcsány Ferenc közölte a Facebookon, aki profilképét feketére változtatta. Felesége, Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje ugyanígy tett.

Karácsony Gergely főpolgármester bejegyzésében Vitányi Ivánt egyebek között a hazai közélet utolsó antifasiszta ellenállói egyikének és a modern magyar demokratikus politika egyik atyjának nevezte. 

Az MSZP-s Mesterházy Attila Facebook-bejegyzésében azt írta:

Ha ő megszólalt, annak súlya volt, pedig nem volt rá jellemző a hangos beszéd. A baloldal számára hatalmas veszteség, hogy nincs már közöttünk.

Párttársa, Ujhelyi István is megemlékezett róla egy képpel. A párbeszédes Tordai Bence pedig úgy emlékezett, hogy Vitányi Iván „nagyszerű koponya volt, végtelenül tisztességes ember és valódi politikus”.

Az elhunyt politikusról Schiffer András, az LMP volt társelnöke is közölt egy rövid bejegyzést. Ő egyebek között azt írta:

Vitányi Iván élete a magyar XX. század lenyomata.

Hozzátette, a rendszerváltó közbeszéd egyik legnagyobb hatású alakítója volt, ezekben az években pedig osztozott tévedéseiben, a kilencvenes évek derekától kezdődően azonban nagyon mást gondoltak az országról és a világról. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport