Elég lesz az aláírás az ügyintézéshez a kormányablaknál

2021.09.07. 16:20

Bevezetik az új típusú, aláírásmintán alapuló hitelesítést a kormányablakok – tájékoztatta Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-t. A rendszer szeptember 6-tól indul, több mint háromezer ügyintézői munkaállomáson lesz elérhető kormányablakokban és meghatározott kormányhivatali ügyfélszolgálati pontokon. Összesen 32 ügytípust lehet magunkat digitális aláírással azonosítva intézni, és azt ígérik, ez bővülni fog.

A dokumentumhitelesítésre leggyakrabban használt, kézi aláíráson alapuló elektronikus hitelesítési forma a kormányhivatal szerint megkönnyíti az ügyintézési folyamatokat és csökkenti a közigazgatás adminisztratív terheit.

A biometrikus aláírásminta rögzítése és tárolása titkosított formában történik, a kézjegy minden egyedi jellemzőjére vonatkozóan. Ilyen egyedi paraméter például a digitális aláírótábla által felvett írási sebesség, a rögzítőszerkezet által érzékelt nyomás erőssége vagy például az is, hányszor emeli fel a tollat a felületről az aláíró. Az új rendszer ezeket a sajátosságokat fogja ellenőrizni a hitelesítéshez, nem pedig az aláírás képét.

A kormányhivatal szerint a rendszer bevezetésével azok az ügyfelek is élvezhetik a papírmentes ügyintézést, akiknek eddig nem volt digitális aláírásuk (mert például még régebbi típusú személyi igazolvánnyal rendelkeznek) vagy nem regisztrálták magukat az ügyfélkapun.

A fejlesztést a Budapest Főváros Kormányhivatala által vezetett konzorcium az Európai Unió által nyújtott vissza nem térítendő támogatással, 6,4 milliárd forint keretösszegből valósítja meg.