Pedagógus kar elnöke: veszélyes a tanárhiány

2021.09.09. 19:01

A helyzet fokozatosan romlani fog, és nagyon veszélyes helyzetet teremthet, mert csak úgy a semmiből nem fognak előbújni pedagógusok – mondta a tanárhiányról Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: jól látható az, hogy a nyugdíjba menő kollégák száma, illetve a pedagóguspályán elhelyezkedni kívánók száma között nagyon komoly különbség van, és ez a előre prognosztizálható öt-hat évre legalább. Hozzáfűzte: egyre több pályaelhagyó is van, ami nem tesz jót az oktatás minőségének.

Kapcsolódó

Éveken belül elfogyhatnak a természettudomány-tanárok

Néhol kérdésessé vált a szeptemberi iskolakezdés.

Horváth jelezte: egy kezdő, egyetemet végzett pedagógus jelen pillanatban 244 ezer forint bruttó, azaz körülbelül 163 ezer forint nettó pénzt keres egy hónapban.

Szerinte ez nem versenyképes jövedelem egy diplomás számára. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke úgy véli: 45-50 százalékos pedagógus bérrendezésre lenne szükség.

Horváth Péter beszélt arról is, hogy az iskolák óvatos bizakodással indították el a 2021-22-es tanévet a koronavírus miatt. Egyelőre még nagyobb problémákról nem hallott. Országos szinten a pedagógusok oltottsága 85-90 százalék körül van, ami szerinte egy nagyon jó arány.