Jön a vihar, villámlásra és jégesőre figyelmeztetnek

2021.09.15. 17:22

Szerdán északnyugat felől fátyolfelhőzet sodródik az ország fölé, és szűri majd a napsütést, keleten gomolyfelhős, napos idő várható, ott elvétve lehet egy-egy futó zápor – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek eljuttatott előrejelzésében.

Ma estétől továbbterjeszkedik, ezzel együtt meg is vastagszik a magasszintű felhőzet. Reggelre a keleti vidékeken erősen, másutt változóan felhős lesz az ég. Néhol gyenge záporeső előfordulhat.

Csütörtökön is a Tiszántúlon összpontosulnak a vastagabb felhők, máshol a sok fátyol- és gomolyfelhő mellett több-kevesebb napsütés valószínű. A nap első felében kevés helyen, délutántól már elszórtan, nagyobb számban a Dunántúlon alakulhat ki zápor, zivatar. Estétől tovább növekszik majd a csapadékhajlam. A déli, délnyugati szél élénk, főleg a déli megyékben, illetve az Alföldön időnként erős lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 25 és 31 fok között várható.

Kiadták a figyelmeztetést

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az ország nyugati felében kilenc megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést zivatar miatt. Mint írják, ezekben a megyékben elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. Felhívják a figyelmet, az esti óráktól egy hidegfront érkezése miatt az Észak-Dunántúlon különösen megnő a zivatarok esélye.

Figyelmeztető előrejelzés csütörtökön
Figyelmeztető előrejelzés csütörtökön
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat
Figyelmeztető előrejelzés pénteken
Figyelmeztető előrejelzés pénteken
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Pénteken kelet felé tart a zivatar, öt megye kivételével mindenütt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar miatt. Az előrejelzés ugyanaz: elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezők az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján

– teszi hozzá az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.