Kemenesi Gábor: a járványnak nincs vége, amíg mindenhol nincs vége

2021.09.19. 13:37

Nem ment ki a divatból a maszk. Pontosabban, nagyon is szükség van rá.

Kemenesi Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a maszk, a távolságtartás, illetve a kézhigiénia továbbra is fontos kellékek a vírus elleni küzdelemben.

A virológus úgy fogalmazott  –  írta a napi.hu – van még kit megvédenünk a kórházba kerüléstől. Ő maga is hord maszkot.

Kapcsolódó

Merkely Béla: sokáig elhúzódhat a negyedik hullám

Nagy veszélyben vannak azok, akik nem kapták meg a vakcinát – véli a Semmelweis Egyetem rektora.

Kemenesi Gábor jelezte, a delta-variáns terjedése óta már közismert, hogy az oltással élők is képesek elkapni, illetve bizonyos fokig tovább is adni a vírust. Azok, akik eddig nem vették fel a vakcinát, vagy illetve, akiknél életkoruk vagy immunállapotuk miatt hamarabb csökken a védelem, könnyebben fertőződhetnek meg a delta variánssal. A virológus hangsúlyozta: a vakcinák működnek, a jó átoltási mutatókkal bíró országokban jelentősen elmaradnak a kórházi kezelések és halálozások arányai a legutóbbi hullámhoz képest, bár az esetszámok magasak.

Kemenesi Gábor szerint a vakcina önmagában egy törékeny eredményt jelent a járványban, amit óvni kell. Amíg a világ döntő részén, az alacsony oltottságú országokban újabb és újabb variánsok születnek, a vakcinák által nyújtott védelem bármikor tovább csökkenhet. Így nagyon fontos megértenünk – a járványnak mindaddig nincs vége, ameddig mindenhol nincs vége – jegyezte meg a virológus.