Sportközpont épül 43 milliárdból a 40 milliárdból megmenthető Velencei-tónál

2021.09.21. 22:03

Több mint 43 milliárd forint közpénzből épül 19 ezer négyzetméteres sportközpont a Velencei-tónál, miközben a tó megmentésére egyelőre 10 milliárd forintot sem áldoz a kormány – írta meg az Átlátszó.

A tényfeltáró lap felidézi, hogy a Velencei-tó a rekordalacsony vízszint és az óriási mértékű halpusztulás miatt került nyáron a figyelem középpontjába. A krízishelyzet megoldása körülbelül 40 milliárd forintba kerülne, erre azonban jelenleg nem tervez költeni a kormány. A Vízügy sürgeti a Pátkai- és a Zámolyi-tározó kotrását és rekonstrukcióját, ennek költsége előzetes becsléseik szerint nem haladná meg a 10 milliárd forintot, azonban még erre sincs fedezet évek óta.

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiát nettó 43 milliárd 415 millió forintért építheti fel a biatorbágyi West Hungária Bau Kft. (WHB). A nyertes WHB többségi tulajdonosa az a Paár Attila, aki korábban megvásárolta Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor miniszterelnök vejének tulajdonrészét az Eliosban.

Az RTL Klub  Híradója  megkereste a Civilek a Velencei-tóért nevű csoportot, akik szerint a meglehetősen drága sportközpont tervezett építése tovább fogja károsítani a tó környezetét. 

Csinálnak kézilabdapályát, 240 kocsi parkolására szolgáló parkolót, 50 ezer négyzetméter térkövezést, ez mind tönkreteszi a környezetet

 – fogalmazott Vas Péter aktivista.

A televíziócsatorna kereste az ügyben Tessely Zoltán miniszterelnöki biztost, Mészárosné Hegyi Gyöngyi Évát, Sukoró kormánypárti polgármesterét és a Miniszterelnökséget is, érdemi választ azonban sehonnan sem kaptak. A Velencei-tónál egyébként nem csak a halak, a madarak is pusztulnak már.

Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár egy hónappal ezelőtti közlése szerint a kormány 

kész támogatni egy olyan átfogó és komplex megközelítésű vízügyi intézkedési tervet, amely figyelemmel van az ivóvíz-biztosítási, árvízvédelmi és az öntözési szempontokra is. Ennek a tervnek az előkészítése több szakmai szervezet és szakértő bevonásával már folyamatban van.

Korábban Tessely Zoltán volt az, aki elárulta, hogy negyvenmilliárd forintra lenne szükség a Velencei-tó megmentéséhez, azonban a kormány a pénzt most inkább a gazdaság újraindítására fordítja, ezért a megmentést célzó beruházást elhalasztják.  • Hírek
  • Hírek