Orbán Viktor: Bethlen István bízott a magyar nemzet erejében

2021.09.28. 13:14

Bethlen István országépítő munkáját méltatta Orbán Viktor a Bethlen-kormány megalakításának századik évfordulója alkalmából szervezett konferenciára írt köszöntőjében.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: „meggyőződésem, hogy Bethlen Istvánnak és kormányának évtizedeken át méltatlanul zárójelbe tett, sőt, elhazudott országépítő munkája hasznos válaszokat adhat azokra a kérdésekre is, amelyekkel saját korunk kihívásai szembesítenek bennünket”.

Orbán Viktor szerint egy kormány és egy miniszterelnök munkájának fokmérője az, hogy honnan hová sikerül eljuttatnia a vezetésére bízott országot: Bethlen István kormányzati munkája hatásában többet jelentett válságkezelésnél, honalapító és -szervező munka volt, amelynek köszönhetően hosszú évszázadok után ismét megszületett a szabad és független Magyarország.

Kapcsolódó

Kétharmados példakép

A kormány új történelmi hőse Bethlen István, de mit gondolnak róla a történészek?

A konferencián felolvasták Orbán Viktor köszöntőjét, amelyben emlékeztetett arra, hogy Bethlen István 1921 tavaszán egy pénzügyi és gazdasági összeomlás szélén egyensúlyozó, külpolitikailag teljesen elszigetelt, ellenséges államok abroncsába szorított, területének kétharmadától, lakosságának több mint felétől, természeti erőforrásainak döntő többségétől megfosztott ország élére került, amely még csak alig lábalt ki a világháború, a spanyolnáthajárvány és a bolsevik terror okozta vérveszteségből. Egy ilyen méretű problématömeg még feketeöves válságkezelőket is könnyen maga alá temetett volna, tudósított a távirati iroda.

Kapcsolódó

Előkerült Bethlen István második világháború óta lappangó portréja

A világhírű magyar portréfestő, László Fülöp több mint húsz képét találták meg egyetlen év alatt.

A miniszterelnök jelezte: Bethlen István viszont ezt a kilátástalannak tűnő munkát éppen azért tudta sikerrel elvégezni, mert a megoldást nem a kor világmegváltó ideológiáiban kereste, hanem a valós lehetőségeknek megfelelően mérte fel a megmaradt ország és az egész nemzet helyzetét. Tette, amit lehetett, arra támaszkodva, ami rendelkezésére állt.

Orbán hozzáfűzte: Bethlen bízott a magyar nemzet erejében, tehetségében és kivételes öngyógyító képességében.

Mindez pedig elég volt arra, hogy a külső és belső ellenséges erők által szétdobált építőelemeket egymáshoz illesztve egy életképtelennek látszó torzóból hazát építsen a magyaroknak, összegzett Orbán Viktor.  • Hírek
  • Bankszámla