2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Dobrev Klára meglepődött Karácsony Gergely húzásán, egyesével rázna fel mindenkit

BP-4149
2021.10.09. 10:26
A DK miniszterelnök-jelöltje nem látta jönni Karácsony Gergely visszalépését, és most ismét megerősítette, ők nem keresték Karácsony Gergelyt.

Meglepetésként érte Dobrev Klárát Karácsony Gergely pénteki visszalépése, amelyről beszámolt az Index is. Cikkünkben többek között megírtuk, Budapest főpolgármestere azzal indokolta lépését, hogy szerinte az ellenzéknek Márki-Zay Péterrel az élen van a legnagyobb esélye a 2022-es győzelemre Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben.

Karácsony Gergely ezen túl pénteken azt is bejelentette, befejezi miniszterelnök-jelölti kampányát, így arra kéri eddigi támogatóit, hogy az ellenzéki előválasztás vasárnap induló második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak.

Nagyon úgy tűnik, a DK miniszterelnök-jelölje, egyben EP-képviselője felülemelkedik a szomszédságában zajló ellenzéki csatorozáson, és előre néz, inkább az ellenzéki érzelmű, kormányváltást sürgető szavazókra fókuszál. Mi több, ha kell, egyesével rázza fel a választókat, és megy előre tovább a már megkezdett úton – legalábbis ez derült ki a hvg360 vele készült szombat reggeli interjújából. 

Az előválasztás első fordulójának győztese a beszélgetés során hozzátette, Budapest főpolgármesterének döntése azért is meglepte, mert Karácsony Gergellyel köztük egyszer sem került szóba miniszterelnök-jelölt kollégájának visszalépése, „a DK nem kereste Karácsony Gergelyt, és nem tett ajánlatot neki”.

Ugyanakkor a történtek ellenére Dobrev Klára és csapata továbbra is fontos szerepet szán az ellenzéki összefogásban a főpolgármesternek, és a jövőben is számít rá.

Ez a dobrevi kijelentés azért is fontos és érdekes, mert, ahogy arról az Index is írt, a pénteki közös sajtótájékoztatón, mikor bejelentették Karácsony hátralépését, Márki-Zay Péter elejtett egy megjegyzést arról, hogy a fő ellenfél, Dobrev Klára pártja, a Demokratikus Koalíció „kereste” Karácsony Gergelyt a visszalépés miatt.

Csakhogy ezt a párt már akkor cáfolta. A DK pénteken lapunkhoz is eljuttatott közleménye szerint a DK nem kereste meg Karácsony Gergelyt, és nem tárgyalt vele visszalépésről.

Az egyetlen női ellenzéki miniszterelnök-aspiráns az interjúban azt is kijelentette, az ő fejében nem fordult meg, hogy az első forduló után visszalépne.

Dobrev Klára az interjúban arra is kitért, hogy különösebben nem érdeklik a közvélemény-kutatások. Ennél a politikus szerint sokkal lényegesebb, hogy az előválasztást alapvetően nem a politikusok, hanem maguk a szavazók döntötték el. Mert az ellenzéki szavazók azt mondták, az életben nem szavaznak rájuk többet, ha most nem fognak össze.

Úgy látom, jól haladok. De mindenkinek tudnia kell, beleértve a versenytársaimat is, hogy nem Márki-Zay Péter vagy Dobrev Klára fogja megnyerni jövőre a választást, hanem mi együtt, ez a koalíció, amit felépítettünk

– fogalmazott a DK jelöltje.

(Borítókép: Dobrev Klára. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)