Csak nyeli a pénzt a siófoki fürdő

2021.10.14. 08:50

Több mint egymilliárd forintot kellene költenie Siófoknak a 15 éve átadott, ám mostanra életveszélyessé vált, s az idén júniusban bezárt Galerius Fürdőre – írta Facebook-oldalán Lengyel Róbert, a balatoni város ellenzéki polgármestere. 

Elkészült a Galerius Fürdő teljes körű felújítására, annak költségeire vonatkozó szakértői vélemény. Nem cizellálom: az 1 milliárdot bőven meghaladó. A 15 éve megépített épület ide jutott. Azon már nem érdemes lamentálni, hogy kellett-e ez anno, ilyen formában kellett-e, oda kellett-e? Mert most ott áll, és várja a további sorsát

– írta le a helyzetet Lengyel Róbert. 

Ha a felújítást a város saját erőből valósítaná meg, az adott évre alig maradna pénz egyéb fejlesztésekre, például járdákra, utakra – emeli ki a polgármester. 

A Népszava emlékeztet: az 1,2 milliárd forintért épített fürdő másfél évtized alatt teljesen tönkrement. Siófok akkori fideszes vezetése turistacsalogató látványosságként avatta fel 2006-ban a Galeriust, ám a folyamatosan romló állapotok miatt a jelenlegi, ellenzéki városvezetés szakértőt kért fel a hibák feltárására.

A szakértő megállapította, hogy az épület szellőzési rendszerének terve és kivitelezése sem felelt meg az előírásoknak, megfelelő szellőzés híján a gépészeti berendezéseket tönkretette a klóros-párás levegő, az amúgy is rossz minőségű tető és az álmennyezet közötti szigetelés szétrohadt.

A fürdő a koronavírus-járványt követően május közepétől ugyan a hétvégékre kinyitott, ám június végén a műszaki problémák és a balesetveszély miatt bezárt. Várkonyi Csaba, az üzemeltető Balaton Parti Kft. ügyvezetője szerint elkerülhetetlenné vált a fürdő teljes felújítása, akkor a tetőszerkezet javításának költségét, valamint a további karbantartási munkákat nagyjából 200 millió forintra becsülte.

Lengyel Róbert egy videót is mellékelt az áldatlan állapotokról.