Drága a dió, mondjon le a fúrólégy!

2021.10.16. 18:03
Ősz van ismét, beérett a dió, ám lehet, hogy idén is szűkében leszünk. Ez már a harmadik esztendő, amikor a dióburok-fúrólégy tönkreteszi a termést.

Magyarországon közel nyolcezer hektáron termelnek diót a statisztikai hivatal információ szerint, ebből kétszáznegyven hektár jut Tolna megyére – írja a TEOL Tolna megyei hírportál.

A nagyobb dióültetvények elsősorban árutermelésre létesültek, és ezek gyümölcsét csak akkor lehet megfelelő haszonnal értékesíteni, exportálni, ha az előírt minőségi elvárásoknak is megfelelnek. 

Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a diófát károsító betegségek ellen szakszerűen tudunk védekezni, amihez nélkülözhetetlen a betegségek felismerése

– mondta Vörös Géza agrárszakmérnök.

A dióburok-fúrólégy három-négy éve hajós szállítmányokkal került hazánkba Amerikából, Olaszországon keresztül. Évente egy nemzedéke van, de a rajzása hosszú ideig eltart – teszi hozzá a szakember. 

Nehéz küzdeni ellene, mert a diófák nagyok, kézi vagy motoros háti permetezővel csak a fák alját lehet elérni. 

Pedig jó lenne eredményesen védekezni, mert a dió kedvelt sütemény-alapanyag, aminek kilója négy éve még 2500 forintba került, idén viszont már 4500 forintot is elkérhetnek érte a piacokon.