2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Az Országos Kórházi Főigazgatóság nem tudja, hogy a halottak hány százaléka kapta meg az oltást

image 6483441 (4)
2021.10.20. 15:39 Módosítva: 2021.10.20. 15:41

A kórházi csúcsszerv állítólag nem tudja, hogy az igazolt Covid-fertőzöttek, a kórházban ápoltak és az elhunytak hány százaléka kapott oltást, és köztük hányan vannak az egy, illetve a két vakcinával beoltottak – írta Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán. 

A politikus adatigényléssel fordult az OKFŐ-hez, amely a válaszidő 45 napos hosszabbítása után közölte: „kért formában nem tartja nyilván az adatokat, ezért nem minősül adatkezelőnek”.

Szél Bernadett furcsállja, hogy az OKFŐ nem tartja magát adatkezelőnek, miközben a 45 napos hosszabbítást azzal indokolta, hogy 

kiemelt szerepük van a járvánnyal kapcsolatos feladatok ellátásában, mint amilyen a kórházakkal való folyamatos kapcsolat fenntartása, a járvány kezelését elősegítő rendszeres adatszolgáltatások.

Ha megvannak az adataik a beoltottak fertőzöttségi, kórházi és halálozási arányairól, hogyhogy nincsenek meg az adataik a fertőzöttek, kórházban ápoltak és elhunytak beoltottságáról? – teszi fel a kérdést a képviselő.

Miközben más országok minden további nélkül közlik, mekkora a beoltottak aránya a kórházban fekvő koronavírusos betegek és az elhunytak között, Magyarországon ezt egyetlen állami szerv sem hajlandó elárulni – holott ez az adat nagyon fontos megerősítés lenne ahhoz, hogy lássuk, valóban hatékonyak-e az oltások

– állapítja meg bejegyzésében

(Borítókép: Szél Bernadett 2021. október 10-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)