Pápa felett videózták le a világ legnagyobb repülőgépét

2021.10.29. 10:04 Módosítva: 2021.10.29. 10:04

Bitang nagy madarat észleltek Pápa felett, egy Facebookon közzétett videófelvétel tanúsága szerint a világ legnagyobb repülőgépe, az Antonov An–225 Mrija típusú termetes jármű suhant el Magyarország légterében.

A Lampert Gábor által közzétett felvételen jól kivehető az óriásgép jellegzetes formája, aminek hat tekintélyes hajtóműve húzza a csíkot a levegőben. A Player úgy tudja, Kazahsztán legnagyobb városából, Almatiból repült az írországi Shannonba szerdán, arról viszont nincs információ, hogy pontosan mit vitt, vagy milyen szállítmányért repült.

Az 1980-as évek második felében, Kijevben kifejlesztett szállító jármű 2021-ben is a világ legnagyobb üzemelő repülőgépe. Mintegy 640 tonnás maximális felszálló tömegével az Antonov An–225 Mrija egyben a világ legnehezebb repülőgépe is, maximálisan 250 tonna hasznos teher szállítása mellett.

Eredetileg a szovjet űrprogram kiszolgálására fejlesztették ki, fő feladata a Buran űrrepülőgép és az Enyergija hordozórakéta részegységeinek a szállítása volt. Jelenleg mindössze egyetlen üzemelő példány létezik belőle.

(via Player)