Hétfőn megszólalnak a szirénák

2021.11.07. 20:51

Országszerte szirénapróbát tartanak november 8-án, hétfőn 11 órától – adta hírül a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Facebook-oldalán. 

A Katasztrófavédelem Magyarország területén számos helyen Monitoring és Lakossági Riasztó  (MoLaRi) rendszert telepített alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, melynek célja a lakosság figyelmeztetése veszélyhelyzetek esetén.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki; 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

A rendszer folyamatos üzembiztonságának fenntartása és ellenőrzése érdekében a részeit meghatározott időszakonként tesztelik, a november 8-i ellenőrzés egy csökkentett üzemű, úgynevezett morgató próba lesz. A próbák alkalmával körülbelül 10 perc időtartamban hangképeket és „élőbeszédet” sugároznak le a végpontokon. 

A csökkentett üzemű (morgató) próbánál a következő szöveget, illetve jelzést adják le:

Figyelem, ez próba, figyelem, ez próba! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!

A „szöveges részt” követően azonnal következik a szirénajelzés: „Morgatópróba” jelzés sugárzása. A próbán alkalmazott jelzés első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzést adnak le, majd jelzik, hogy a próbának vége.