Karácsony Gergely: Tervpályázatot hirdet a főváros a Városháza park megújítására

2021.11.08. 20:29

Tervpályázatot ír ki a Fővárosi Önkormányzat az V. kerületi Városháza park megújítására, a beérkező pályaműveket jövő tavasszal bírálják el – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Kerpel-Fronius Gábor hétfőn budapesti sajtótájékoztatójukon.

Fontos ígéretünk volt a főpolgármesteri kampányban, hogy megújítjuk a Városháza Parkot, hogy olyan közösségi térré válhasson, ahol a budapestiek jól érezhetik magukat. Ez hamarosan meg is valósulhat, október 26-án ugyanis a Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság elfogadta a Városháza Park tervpályázat meghirdetéséről szóló előterjesztést

 – fogalmazott erre vonatkozó Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely, hozzátéve, ez egy újabb bizonyíték arra, hogy az elmúlt héten szárnyra kelt hírek a Városháza eladásával kapcsolatban hamisak.

A tervpályázatok előírásaként szerepel az 50 százalékos zöldfelületi arány teljesítése, ezzel 8000 négyzetméter új zöldfelületet hozunk létre a város szívében, amelyet fásítunk, hogy enyhítsük a nyári kánikulák hatásait, a csapadékvizet pedig helyben hasznosítjuk a környezettudatosság jegyében. Reményeink szerint a megújult Városháza kulturális és közösségi programjaival várja majd a fővárosiakat, a park pedig igazi zöld főtérként kiváló találkozóhely lehet

 – jelentette be a főpolgármester.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón közölte, Budapest egyik szégyenfoltja a Fővárosi Önkormányzat épületének parkolásra használt udvara, és egyik nagyon fontos választási ígérete volt, hogy ezt a területet visszaadják a budapestieknek; a munka 2023-ban kezdődhet. A főpolgármester elmondta, nyitott városházát képzelnek el, szeretnék az épületet kulturális és közcélokra megnyitni.

EZZEL PÁRHUZAMOSAN ZAJLIK A MERLIN SZÍNHÁZNAK KORÁBBAN HELYET ADÓ, A GERLÓCZY UTCÁBAN TALÁLHATÓ VOLT TRAFÓHÁZ, VALAMINT A VÁROSHÁZA HÁTSÓ HOMLOKZATÁNAK FELÚJÍTÁSA. A VÁROSHÁZA GERLÓCZY UTCAI ÉPÜLETSZÁRNYÁBAN TERVEZIK ELHELYEZNI A BUDAPEST GALÉRIÁT.

Karácsony Gergely elmondta, a főváros vezetésének határozott célja, hogy továbbra is tulajdonosa maradjon az épületegyüttesnek.

Ebben az önkormányzati ciklusban a budapestiek sokkal közelebb kerülhetnek majd a fővárosi önkormányzat épületéhez is

– mondta, hozzátéve, az érintett területre parkot képzelnek, amelyet a lehető legtöbb közösségi célra szeretnének majd használni.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta, jövő áprilisban hirdetnek majd eredményt a tervpályázaton, a pályaművek díjazására és megvételére bruttó 12 millió forint áll rendelkezésre. Szeretnék, hogy a létrejövő park otthonul szolgáljon majd azoknak, akik a környéket használják. A tervpályázat bírálóbizottságában a főváros képviselői mellett helyet kaptak az állami szervek, a szakmai szervezetek, az V. kerület képviselői is. A testületbe civilek is jelentkezhetnek majd egy nyilvános pályázat útján – közölte a főpolgármester-helyettes.

Kerpel-Fronius Gábor kérdésre válaszolva közölte, a Merlin Színház volt épületének vegyes funkciót szánnak: olyan kialakítást terveznek, amely konferenciákra, közösségi tevékenységekre és kulturális eseményekre is alkalmas. A varoshazapark.budapest.hu oldalon közzétettek szerint a tervpályázatot november 24-én hirdetik meg, a pályaműveket 2022. március 21-ig lehet beadni. Eredményhirdetés 2022. április 29-én lesz.

A sajtótájékoztatón Karácsony Gergelyt kérdezték azokról a hírekről is, amelyek szerint eladnák a városháza épületét. A főpolgármester szánalmasnak nevezte ezeket, s leszögezte, a Fővárosi Önkormányzat senkivel nem kötött megállapodást erről, mert nincs ilyen szándéka. Mint közölte, egy olyan megállapodástervezetről van szó, amelyet nem a Fővárosi Önkormányzattal kötöttek, ráadásul az egyik fél, aki ezt a megállapodást kötötte, azóta sem találkozott az ő megbízójával.

A Fővárosi Önkormányzat nem kötött senkivel megállapodást a városháza értékesítése kapcsán, már csak azért sem, mert nincs ilyen szándéka, minden más híresztelés minden valóságalapot nélkülöz. Azt én nem tudom kizárni, hogy vannak üzleti körök, akik meg akarják venni a városházát, nyilván, nem látok a fejébe az összes Fidesz-közeli vállalkozónak, egy dolgot tudok: a fővárosi önkormányzat nem eladni, hanem fejleszteni szeretné ezt az épületet, annak érdekében, hogy a lehető legtöbb közfunkciót, közcélt tudjunk ezzel szolgálni

 – fogalmazott. Ezt követően a Karácsony Gergelyt az Anonymus-maszkos alak által közölt kérdéses hangfelvétellel kapcsolatban is faggatták, amelyet ugyancsak kreált ügynek minősített.

Tehát ha én most felvennék egy beszélgetést arról, hogy szerintem Orbán Viktor egy marslakó, és én ezt kiszivárogtatnám egy ismeretlen, »Anonymus« nevű szerveren, vagy YouTube-csatornán, akkor az szerintem nem bizonyítaná, hogy Orbán Viktor egy marslakó

 – érvelt. Hozzátette, a szóban forgó ingatlan eladásáról még Tarlós István főpolgármesteri megbízatása idején döntött az önkormányzat. Ezt aztán végül átlátható, nyílt verseny keretében vásárolták meg, a fővárosi tulajdonosi bizottság összes fideszes képviselője megszavazta az eladást. Vizsgálatot nem tervez egy olyan hangfelvétel alapján, amelyről csak az tudható biztosan, hogy valótlanságokat állít. Szerinte itt arról van szó, hogy a Fidesz fake news-gyára még nem gyártotta le a Márki-Zay Péterrel kapcsolatos álhíreket, és most „a nyakukon maradt árukészletet próbálják a hazugságpiacon kiszórni”.

A főpolgármester emlékeztetett továbbá arra, hogy a Városháza állítólagos eladási ügyével kapcsolatban feljelentést is tett.