Stummer János levelet írt a Pegasus gyártójának

2021.11.08. 15:19

A Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke, Stummer János vasárnap a Partizán Spartacus című műsorában beszélt a Pegasus kémszoftver körüli hazai botrányról, arról, hogy több mint 100 embert hallgattak le vele, illetve arról, hogy a fideszes Kósa Lajos csütörtökön elkottyintotta, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a programot.

Stummer János a műsorban megígérte, hogy levelet fog küldeni az izraeli gyártónak, hogy tisztázzon néhány kérdést a szoftver magyar alkalmazásáról. Az Indexnek eljuttatott hétfői közleményében a jobbikos politikus közzétette a magyar és az angol nyelvű levelet. Emellett jelezte, hogy a bizottság következő ülésén kezdeményezi, oldják fel a titkosítás alól a Pegasus-szerződést, és kérelmezi – immár harmadjára – a Pegasus-vizsgálóbizottság felállítását.

Íme az elküldött levél:

Tisztelt NSO Group!

A Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága a hatályos magyar törvények alapján látja el a magyar titkosszolgálatok működésének parlamenti felügyeletét.

A bizottság elnökeként számomra különösen fontos hazám szuverenitása, integritása és jogállami kereteinek sérthetetlensége.

Ezért töltöttek el aggodalommal azok a néhány hónappal ezelőtt a nyilvánosságban megjelent információk, amely szerint az Önök termékével Magyarországon ellenzéki politikusokat, újságírókat és üzletembereket vontak megfigyelés alá.

Éppen ezért örömmel töltött el az NSO Group tegnap a magyar médiában megjelent nyilatkozata, amely szerint vállalatuk „nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását.”

Bizakodásra okot adó nyilatkozatukhoz kapcsolódóan az alábbi kérdésekkel fordulok Önökhöz:

  1. Pontosan mit tekintenek „visszaélésszerű” használatnak? Milyen szempontok alapján döntik el, hogy mely műveletek esnek ebbe a kategóriába?
  2. Amennyiben a „visszaélésszerű” használat észlelésre kerül bármely felhasználó részéről, az NSO Group szervezeti rendszerén belül milyen belső protokoll lép életbe?
  3. Milyen esetben történik meg a szerződés felbontása és a hozzáférés megszüntetése?
  4. Az NSO Group történetében hány alkalommal bontottak eddig szerződést partnereikkel a termékük „visszaélésszerű” használata miatt?
  5. Indult-e valamilyen vizsgálat az NSO Group szervezetén belül az Önök által forgalmazott termék magyarországi használatával kapcsolatban nyilvánosságra kerültekkel kapcsolatban?
  6. Fontolgatják-e a szerződés felbontását a magyarországi partnerrel?

Az ügy előzményeivel itt foglalkoztunk.