Inkább megvette a földvári klub épületét, nehogy apartmanház épüljön a helyén

chrome-capture (3)
2021.11.13. 14:15
Egykor hidroplánnal is érkeztek a pesti elit képviselői a balatonföldvári klubba, aminek épülete manapság úgy fest, mint új korában.

Hajdanán eleinte a Balaton Klub székhelyeként, vitorlásklubként, majd a harmincas években kaszinóként működött, és ennek a tagjait Budáról, a Gellért térről hidroplánok röpítették a balatonföldvári kaszinóhoz.

Később, a második világháború és az államosítás után gyárüdülő lett, majd 1995-ben önkormányzati tulajdonba került, hogy ilyen kalandos sors után ma már magánkézben nyerje vissza régi pompáját, a műemléki elvárásokat figyelembe véve.

Ez már a harmadik megmentésre váró épület a környéken, amelybe beleszerettem, megvásároltam, hogy látványát, stílusjegyeit megmenthessem az utókor számára

– mondta Mile Andor beruházó, tulajdonos a Somogy megyei hírportálnak.

Miután meghallotta, hogy 50–60 lakásból álló apartmanházat szánnának a helyére, elhatározta, hogy megveszi a romos, elhagyatott, különböző toldaléképítményekkel körülzárt épületet.

A szakszerű felújítás hosszadalmas volt, és sok kompromisszum árán sikerült a műemléki épület eredetiségét megtartva új funkciókat létrehozni, elsősorban az épület belső kialakítását illetően.

A Balaton Klub az első magyarországi, nem ipari funkciót betöltő vasbeton szerkezetű épület volt, amelyet az akkori amerikai szecesszió stílusirányzatának hatásai szerint 1903-ban építettek 

– egészíti ki mindezt Kulik László, a felújítás kivitelezésének vezetője, hozzátéve, hogy a százhúsz éves konstrukció sértetlen állapota a korabeli tervezés és kivitelezés sikerességét bizonyítja.

(Borítókép: Balaton Klub a balatonföldvári kikötőben Fotó: Google Maps)