A közigazgatásba is visszatér a home office

2021.11.15. 10:25
A továbbra is meredeken emelkedő koronavírus-fertőzési adatok miatt az Országos Kórházi Főigazgatóság arra kérte a szervezet vezetőit, hogy a kollégák dolgozzanak újra otthonról.

Az Országos Kórházi Főigazgatóságban (OKFŐ), illetve annak telephelyein visszatér a home office, derül ki az Index birtokába jutott levélből. Jenei Zoltán főigazgató a koronavírus-járvánnyal összefüggésben számos munkaszervezési intézkedést rendelt el, többek közt azt javasolja, hogy a szervezetben dolgozó kollégák közül november közepétől minél többen térjenek át otthoni munkavégzésre, egészen az év végéig.

A vezetők elsősorban azoknak a munkavállalóknak ajánlják fel az otthoni munkavégzés lehetőségét, akik krónikus beteg gyermekkel vagy idősekkel élnek egy háztartásban,

azonban azt szeretnék, hogy feladatok ellátásában ne okozzon fennakadást az otthoni munkavégzés.

Azoknál a munkavállalóknál, akik továbbra is személyesen látják el feladataikat az OKFŐ intézményeiben, a kötelező maszkviselés mellett az ajánlott távolság megtartására, illetve a 3. oltás felvételére hívta fel a figyelmet a kórházi főigazgató, de a nagyobb létszámú megbeszélésekre vonatkozóan is ajánlást tett: a 10 főnél nagyobb létszámú egyeztetéseket későbbi időpontra halasszák el, vagy online szervezzék meg – olvasható a dokumentumban.

A munkavégzés helyszínének az átszervezése országosan több mint 40 helyszínen érint több száz dolgozót.

Támogatják is, meg nem is 

Nem ez az első alkalom, hogy a közigazgatásban lehetőség nyílik az otthoni munkavégzésre. A home office lehetőségét első ízben tavaly egy márciusi rendeletben tett lehetővé a kormány a munkáltatók számára. Ugyanakkor tavaly nyáron a külügyminiszter lényegében kirúgással fenyegette meg azokat, akik a járványra való tekintettel otthonról akarták volna végezni munkájukat. A segítség közigazgatási szakszervezetektől érkezett, akik közös nyilatkozatban kérték Orbán Viktort arra, hogy

a közszféra munkaadójaként a kormány mutasson példát azzal, hogy méltányosan jár el a munkavállalóival, és az otthoni munkavégzést támogatja és elősegíti. 

A megkeresés végül megértésre talált, olyannyira, hogy idén májusig támogatták a közigazgatási feladatok ellátását otthonról is, s egy újabb kormányrendelettel május 10-től szűnt meg a közigazgatásban elrendelt home office lehetősége. 

Ausztriában is az otthoni munkavégzést javasolják

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter a koronavírus-fertőzöttek növekvő számára hivatkozva azt javasolja, hogy a munkavállalók számára vezessék be ismét a home office lehetőségét – írta a Nyugat múlt pénteken.

A lehető legmagasabb szintű kapcsolattartási korlátozást szeretnék elérni Ausztriában, ezért az Egészségügyi Minisztérium javaslata az, hogy minden munkahelyi tevékenységet lehetőség szerint otthonról lássák el az emberek. A cégeknek az otthoni munkavégzéshez szükséges digitális munkaeszközöket – például laptopokat – is biztosítaniuk kell dolgozóiknak – olvasható a Nyugat oldalán.

(Borítókép:  Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetője, Jenei Zoltán főigazgató a karmelita kolostorban 2020. december 21-én.  Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)