Müller Cecília: Delta plusz variánst is tudtunk már kimutatni, mindenki menjen oltakozni

2021.11.18. 14:58 Módosítva: 2021.11.18. 15:44

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumi vizsgálatai alapján egyértelműen a delta-variáns dominál Magyarországon – jelentette ki Müller Cecília egy csütörtöki videóban a kormány hivatalos Facebook-oldalán.

Az országos tiszti főorvos hozzátette:„Delta plusz variánst is tudtunk már kimutatni, ez azt jelenti, hogy a vírusnak egy rendkívül gyorsan fertőző formájával állunk szemben.” Már a tünetek megjelenését megelőző két napban is fertőzhet az, aki megfertőződött a koronavírussal – így a szakember. 

Müller Cecília tapasztalata, hogy akik egy háztartásban élnek, igen magas kockázatnak vannak kitéve, ha fertőzöttek. 

Kérte, hogy mindenki menjen el az oltási akcióhétre, akinek bármely koronavírus elleni oltása hiányzik. A vírus gyorsan fertőző változatával állunk szemben, 18 éves kor felett mindenki éljen a megerősítő oltás lehetőségével is.

Mint ismert, az elmúlt 24 órában 10 767 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon. A koronavírus-fertőzés következtében 131 ember halt meg – derül ki a központi tájékoztatóoldalon közölt napi járványadatokból.

Ezzel már második napja van tízezer felett az új fertőzöttek száma. Az új adatokkal az aktív fertőzöttek száma 121 138 főre emelkedett. Kórházban 5969 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 606-an vannak lélegeztetőgépen.

Magyar Orvosi Kamara szerint az egészségügyi dolgozók már most „belefulladnak a munkába”. A szakemberek szigorú korlátozások, például a beltéri maszkviselés elrendelését és a tömegrendezvények leállítását szorgalmazzák. Nemrég jelent meg egy nemzetközi adatokat összesítő kutatása maszkviselésről, amely szerint sokat segíthet a fertőzés visszaszorításában.

Eddig összesen 6 013 007 embert oltottak be Magyarországon. Közülük 5 784 958 fő már a második oltását is megkapta, 1,714 millióan pedig már a harmadik oltást is felvették. A kormány szerint azonban az átoltottság továbbra sem éri el a kellő mértéket, ezért annak növelése érdekében oltási akcióhetet indítanak jövő hétfőn.  • Hírek
  • Bankszámla