A helikopterparancsnokot gyanúsítják a halállal végződött vértesszőlősi mentés ügyében

2021.11.18. 11:51

Egy siklóernyős mentéshez érkező helikopter parancsnokát gyanúsítják a sportoló halálával végződött történtek miatt – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség. Az Index hírt adott róla, hogy életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba azt a siklóernyőst, aki miután sértetlenül landolt egy magas fa tetején, a később a segítségére érkező MI–8-as honvédségi mentőhelikopter rotorszele miatt lezuhant 15-20 méter magasról 2020. július 5-én, majd augusztus 10-én meghalt a kórházban.

Az ügyészség légi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt nyomoz az ügyben, a bűncselekménnyel a mentésre érkező katonai helikopter parancsnokát gyanúsítják, aki a helyszínen úgy ítélte meg a többszöri rárepülést követően, hogy kockázatos lenne, ha a fedélzetről egy hatvan méter hosszú alpinkötelet engednek le a siklóernyősnek, amelynek segítségével a saját erejéből a talajra ereszkedhetne.

A gyanú szerint a parancsnok nem kellő körültekintéssel tájékozódott, és egyre közelebb repült a siklóernyőshöz. A helikopter rotorlapátjaival olyan mértékű turbulens légáramlatot keltett, ami a faágak letörésével, majd a fán lévő siklóernyő belobbanásával járt. Ennek következtében a légörvény és a siklóernyő súlya letörte azt a faágat, ahol a sértett ült, és emiatt a földre zuhant.

index
Fotó: Olvasói fotó / Index

A helikopter parancsnoka nem tett vallomást, és a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be. Ezt azonban a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport