Mintavétellel ellenőrzik a diós és mákos bejglik minőségét

2021.12.01. 16:42

December elsejétől téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendel el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az akció célja, hogy az ünnepeket megelőző időszakban megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba – olvasható az illetékes tárca közleményében. 

A vizsgálat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával, a megyei kormányhivatalok, járási hivatalok és a Nébih szakembereinek közreműködésével zajlik 2021. december 1–31. között.

Az ellenőrök fokozott figyelmet tulajdonítanak a higiéniai előírások szigorú betartására az élelmiszer-láncolat valamennyi állomásán. 

Az ellenőrzött célterületek között idén is megtalálhatók az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolító élelmiszer-vállalkozások, mint például a hús- és húskészítmények, az édesipari termékek előállítói és forgalmazói. A szakemberek az édességek, különösen a szaloncukrok esetében fokozottan figyelik majd a nyomon követhetőséget, a helyes jelölést és a lejárati időt az üzletekben és piacokon egyaránt.

Az élőhal-árusító helyeken kiemelten ellenőrzik a halak származását igazoló dokumentumok meglétét. A nem előre csomagolt friss sertés- és baromfihúst árusító helyeken vizsgálják a származásra vonatkozó információ feltüntetését, a kétszáz négyzetmétert meghaladó üzletekben azt is nézik, hogy az adott termék mellé ki van-e téve a származási ország zászlaja.

Mintavétellel ellenőrzik egyebek között a diós és mákos bejglik minőségét, a darált mákot és diót, a kimérve árusított mazsolát és a különféle aszalványokat. Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a zöldség-gyümölcs árusító helyek, ahol a szezonális termékek, köztük a szelídgesztenye minőségét és származásának feltüntetését is vizsgálják.

Az alkoholos italok közül kiemelt figyelmet kapnak a nagy áruházláncokban forgalmazott importpezsgők, habzó- és gyöngyözőborok. Továbbá ellenőrzésre számíthatnak az ünnepi vásárokra és rendezvényekre kitelepülő vendéglátók, ahol az árusított ételek mellett górcső alá kerül a forralt bor és a pálinka is.