Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Csökken a szervezet immunválasza, a régebben oltottak is megbetegedhetnek

2021.12.01. 12:25

Több mint 880 ezren mentek el oltakozni a koronavírus ellen országszerte a kormány által a múlt hétre meghirdetett, és e hétre meghosszabbított oltási akcióban – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője Sopronban szerdán.

György István a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézetben működő oltópontot tekintette meg Széles Sándor megyei kormánymegbízottal és Molnár Sándorral, az intézmény főigazgatójával. Elmondta, az oltási akcióban 724 ezren vették fel a harmadik, 109 ezren az első, 52 ezren pedig a második oltást.

Ezzel 6,1 millió felett van a legalább egyszer oltottak és 5,8 millió felett az immunizáltak száma. Több mint 2,5 millió embert háromszor oltottak be

– tette hozzá. A politikus ezt rendkívül jelentősnek nevezte a koronavírus-járvány elleni védekezésben. Az oltási munkacsoport vezetője rámutatott: a nemzetközi példák szerint a vakcina beadása után 4-6 hónappal csökken a szervezet immunválasza, és a régebben oltottak is a betegek, a fertőzők közé kerülhetnek.

Ahhoz, hogy meg lehessen előzni, hogy náluk súlyosabb lefolyású legyen a betegség, mindenképpen szükséges a harmadik oltás, hiszen az 90 százalék fölé emeli a védettséget 

– mondta György István.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a héten továbbra is előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet oltást kérni az ország 101 kórházában működő oltópontokon, amelyek mindegyikén felvehető a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Janssen és a Sinopharm-vakcina is.

György István közölte: az operatív törzs kérésére az országos oltási munkacsoport foglalkozik az 5–11 éves korosztály oltási stratégiai tervének kidolgozásával, és ezzel várhatóan a jövő hét elejére kész lesz.

Ezután a kormány meg fogja hozni a szükséges intézkedéseket. A gyermekeknek szánt vakcina az előzetes hírek szerint december 20. körül érkezik az országba

– mondta.

Időközben a német szövetségi egészségügyi miniszter arról adott hírt, hogy a tervezettnél korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével az 5–11 éves korosztálynak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid–19) ellen kifejlesztett védőoltást.

Jens Spahn Twitter-bejegyzésében azt írta:

Sikerült elérnünk, hogy az 5–11 éves gyerekek számára az oltóanyagot egy héttel korábban szállítják az egész EU-ban, erről a gyártó biztosított minket. Ez a világjárvány közepette jó hír, és fontos a szülőknek és a gyerekeknek, akik meg akarják védeni magukat.

Arról, hogy Magyarországra is korábban érkeznek-e a gyermekeknek szánt oltóanyagok, egyelőre még nem adtak hírt.

A járványügyi adatok egyelőre nem mutatnak javulást, a mai közlés szerint az elmúlt egy napban 11 152 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 192 beteg. Kórházban 7546 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 562-en vannak lélegeztetőgépen.  • Vennék
  • Hírek