Ettől az időtől felkelni sincs kedvünk

2021.12.06. 06:57

Délutánig az egész országban borult ég és sok-sok eső, egyes területeken hó és havazás várható, a nyugati országrészben talán majd előbújhat a nap, míg a Dunántúlon erős szélre is érdemes készülni – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Hétfő délelőtti időjárás-előrejelzés
Hétfő délelőtti időjárás-előrejelzés
Fotó: OMSZ / met.hu

A Magyarország felett elhelyezkedő csapadékzóna a nap második felére fokozatosan északkelet felé elhagyja az országot, amiből havazásra egyre inkább csak az Északi-középhegységre korlátozódva kell számítani. Másutt havas eső, eső lesz a fő csapadékforma. Az éjszaka kialakult hóréteghez az említett területeken jellemzően már csak további 1-2 centméter friss hó hullhat. A csapadékrendszer elvonultát követően, délutántól veszélyes időjárási jelenség nem várható.

A hét első napján borult lesz az ég, majd északnyugat felől lassan felszakadozik, csökken a felhőzet. A csapadékzóna eleinte a Dunától keletre, majd késő délelőtt a Tiszántúlra korlátozódik, kora délután elhagyja az északkeleti megyéket is. Az Északi-középhegység környezetében havas eső, eső, másutt zömmel eső várható. Az északi, északnyugati szél megélénkül, a Dunántúlon sokfelé meg is erősödik. A hőmérséklet kora délután 1 és 6, késő este mínusz 3, plusz 3 fok között alakul.

Este is folytatódik a felhőzet lassú csökkenése, de az ország keleti felében még hajnalra is maradhatnak erősen felhős, borult körzetek. Csapadék nem várható. Az északi, északnyugati szél helyenként élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire mínusz 5 és plusz 1 fok között alakul, de a havas, derült tájakon ennél pár fokkal hidegebb valószínű.

Csütörtök délutáni időjárás-előrejelzés
Csütörtök délutáni időjárás-előrejelzés
Fotó: OMSZ / met.hu

Jó hír viszont, hogy távozik a kettősfronti hatás, ám még így is lehetnek panaszai a frontérzékenyeknek, elsősorban ingerültség, álmatlanság, de akár görcsös fejfájás jelentkezhet, a nyugati országrészben lévő erős szél ezt fokozhatja. Sajnos a keringési problémákkal küzdők panaszai sem múlnak el, illetve a kopásos eredetű ízületi bántalmak továbbra is fennállhatnak – írja az Időkép.