Lejárt 200 ezer Szputnyik szavatossága, kidobták a vakcinákat

2021.12.07. 20:21

Ki kellett dobni 200 ezer adag Szputnyik V oltóanyagot, mert lejárt a szavatosságuk – ezt a kormány ismerte el az RTL Klub híradójának kérdésére.

A kormány november óta többször is azt állította, hogy az orosz oltóanyag azért nem elérhető már, mert elfogyott. Két napja azonban a G7 észrevette, hogy bár kétmillió dózis Szputnyik V érkezett Magyarországra, csak valamivel több mint egymillió 800 ezret (egészen pontosan 1 807 392 darabot) adtak be belőle. A lap ekkor azt feltételezte, hogy a maradék közel 200 ezer dózis szavatossága lejárhatott, ezért nem oltottak velük. Ezt a kormány végül az RTL Klub híradójának kérdésére elismerte, közölték, hogy

a Szputnyik V oltóanyagok szavatossági ideje hat hónap, így a maradékot le kellett selejtezni.

Azt nem árulta el a kormány, hogy a lejárt vakcinák megsemmisítése mennyibe került, azt azonban tudni lehet, hogy a Szputnyik V két adagja 19,9 dollár (átszámítva körülbelül 6 ezer forint) volt. Ez az oltóanyagok között aránylag olcsó, azonban a kidobott vakcinák összértéke így is csaknem 600 millió forint lett. 

A Szputnyik V egyébként egy, a Magyarországon alkalmazott vakcinák hatékonyságát vizsgáló tanulmány szerint a többi oltóanyaggal összevetve is kifejezetten jól teljesített, azonban népszerűségét nagyban csökkenthette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) továbbra sem hajlandó jóváhagyni az orosz oltóanyagot, így jóval nehezebben lehet vele külföldre utazni.

(via RTL Híradó)  • Hírek
  • Hírek