A porcukor megmarad, elázva fáj majd a fejünk

D  VG20211209005
2021.12.10. 07:00

Vas megyében a 8-as úton, Hoszszúperesztegnél egy kamion letért az útról, és felborult. A műszaki mentés órákig tartott, a kérdéses útszakaszt lezárták, a forgalmat elterelték. Győr-Moson-Sopron megyében délután már a havazás miatt viszont másodfokúra emelte figyelmeztetését az OMSZ. 

Péntekre normalizálódtak a viszonyok, ezt jelzi, hogy a tehergépjárművek részére is járhatóvá vált a 82-es főútvonal bakonyi szakasza, amiről a rendőrség számolt be. Korábban az időjárási viszonyok miatt az egyenruhások 2021. december 9-én 16 órától súlykorlátozást és terelést alkalmaztak a 82-es számú főúton, a Bakony térségében. Az útszakasz ismét járható, a rendőrök a súlykorlátozást és a terelést 2021. december 9-én éjfélkor feloldották. 

Pénteken nyugodtabb körülményekkel és szélsőségektől mentes időjárással érdemes számolni. Délelőtt általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, helyenként tartósabban párás területek is előfordulhatnak. Hosszabb-rövidebb napos időszakokra elsősorban az ország nyugati, délnyugati felében van esély. Estétől terjeszkedik a rétegfelhőzet, illetve délnyugat felől a fátyolfelhőzet is megnövekszik.

A legtöbb helyen számottevő csapadék nem valószínű – legfeljebb hószállingózás, szitálás lehet –, a Tiszántúlon azonban napközben kisebb eső előfordulhat. A délies szelet helyenként élénk lökések kísérhetik, az északnyugati tájakon gyenge hófúvás is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +5 fok között alakul, de a vastag hóval fedett tájakon egész nap fagypont alatt maradhat a hőmérséklet. Késő estére +3 és –4 fok közé hűl le a levegő. 

Péntek délelőtti időjárás-előrejelzés
Péntek délelőtti időjárás-előrejelzés
Fotó: OMSZ / Időkép

Estére a rétegfelhőzet fokozatosan terjeszkedik, illetve helyenként (zúzmarás) köd is képződhet. Eközben délnyugat felől magas szintű felhőzet húzódik fölénk. Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb hószállingózás, a déli, délkeleti országrészben szitálás, esetleg ónos szitálás fordulhat elő. A délkeleti, majd az északkeletire forduló szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban általában –2 és +2 fok között alakul, de a hóval borított és átmenetileg kevésbé felhős északnyugati tájakon –3, –9 fok is lehet. 

Péntek esti időjárás-előrejelzés
Péntek esti időjárás-előrejelzés
Fotó: OMSZ / Időkép

Megszűnik a fronthatás, de a panaszok nem múlnak el ilyen hirtelen. Keleten eleinte még előfordulhat akár intenzívebb fejfájás, illetve vérnyomás-ingadozás is, utóbbi a délelőtt első felében lesz erősebb – tájékoztat róla az Időkép

(via OMSZ, Police.hu, Vaol, Kisalföld)

(Borítókép:  Behavazott út a Zala megyei Újudvar közelében 2021. december 9-én.  Fotó:  Varga György / MTI)