Kedvelik a karácsonyi vásárlási lázat a kíméletlen kiberbűnözők

2021.12.11. 13:50

Csalók lephetik meg a gyanútlan vásárlókat karácsony tájékán. A Sicontact nem a tömegközlekedési eszközökön és a plázákban leselkedő zsebtolvajokra gondolt, hanem az internetes tranzakciókra. Az IT-biztonsággal foglalkozó cég arra figyelmeztetett, hogy kellő körültekintés nélkül a személyes adatok kiberbűnözők kezébe kerülhetnek, viszont ennek kockázatát biztonsági megoldások jelentősen csökkenthetik.

Az egyik legfontosabb a megbízható internetkapcsolat használata vásárláskor, a nyilvánosan elérhető Wi-Fi hotspotok ugyanis nem nyújtanak megfelelő szintű biztonságot a fizetési tranzakciók lebonyolításához. Valamennyi olyan művelet elvégzéséhez, amely során érzékeny adatokat kell megadni a telefon adatcsomagja vagy a saját otthoni Wi-Fi hálózat használatát javasolta Csizmazia-Darab István. Megjegyezte: az otthoni hálózatnak is lehetnek biztonsági rései, ezért a router biztonsági beállításait rendszeresen ellenőrizni kell, írta az MTI.

Ha mégis nyilvános hotspoton keresztül intézi valaki az online vásárlást, adatainak védelme érdekében virtuális magánhálózat használatát javasolta a szakértő.

A fizetési adatok védelme érdekében hatékony vírusvédelmi megoldást, amely netbank- és tranzakcióvédelemmel is ellátott-, illetve többtényezős hitelesítés alkalmazását javasolta.

Felhívta a figyelmet arra is: a csalók számára ez az év legaktívabb időszaka, ezért senki ne higgyen olyan hirdetéseknek, ahol irreális engedménnyel kínálnak termékeket, és csakis megbízható weboldalakról vásároljanak.