Még mindig nem dőlt el, hogy Navracsics Tibor elindul-e egyéniben

D MTZ20200121005
2021.12.17. 07:59

Még nincs döntés arról, hogy indul-e Navracsics Tibor elindul-e egyéniben a Tapolcát, Ajkát és Sümeget magába foglaló a 3. számú országgyűlési egyéni választókerületben. Erről a 201 után miniszterelnök-helyettes, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélt a hvg-nek adott interjújában, amit már az Index is szemlézett. 

Korábban biztosra lehetett venni, hogy ebben a körzetben az a Fenyvesi Zoltán indul, aki 2018-ban már győzött itt. Ez a körzet hagyományosan erős fellegvára a jobboldalnak, a 2014-es országgyűlési választást követően Lasztovicza Jenő (Fidesz–KDNP) töltötte be a mandátumot 2015. január 8-án bekövetkezett haláláig.  Az ezt követően kiírt időközi választást Rig Lajos (Jobbik) nyerte meg (ebben az időszakban a Jobbik még nem a baloldali összefogás része volt); míg a 2018-ban  Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) győzött.

Június elején jelent meg a hír, hogy 

előrehaladott tárgyalások folynak a Fideszben egy esetleges jelöltcseréről,

annak érdekében, hogy Navracsics Tibor visszatérhessen a hazai politika élvonalába. 2014-es külgazdasági és külügyminiszteri pozíciója óta a politikuscaz Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa volt.

Navracsics korábban többször is indult megyében, de nem itt, hanem a megyeszékhelyen, Veszprémben: 2006-ban veszített, 2010-ben és 2014-ben viszont győzött, biztosi pozíciója óta a magyar parlamentnek nem tagja. 

Mindig is azt gondoltam, hogy az egyéni országgyűlési képviselői mandátum az egyik legerősebb felhatalmazás, amit politikus kaphat. Megtisztel és motivál az egyéni képviselői mandátumért vívott küzdelem, és az is, hogy a tapolcai egy nehéz terep számunkra

- mondta a hvg-nek adott interjújában most Navracsics Tibor, ami arra utalhat, hogy bár még nincs döntés az ügyében, a kérdés napirenden van.

(Borítókép: Navracsics Tibor. Fotó:  Máthé Zoltán / MTI)