Ellenőrzött a Nébih, penészes volt a kínai gesztenye

2021.12.20. 21:02

Országszerte összehangoltan, december hónapban végzik a hagyományos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést Magyarországon, melynek véget ért az első szakasza, ami december 1. és 12. között végeztek – tudatta az Agrárminisztérium közleménye.

A híradásból kiderül, hogy Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelt el a Nébih irányításával zajló akciót, aminek az első fele kedvező tapasztalatokkal zárult.

Az államtitkár elmondta országosan összesen 1424 ellenőrzést végeztek, a feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 5 alkalommal csak figyelmeztettek, míg 90 esetben már bírságoltak is, összesen 6,4 millió forint értékben. Az ünnepi készülődés közepette az ellenőrök fokozott figyelmet fordítottak az árusított élőhalak eredetét igazoló dokumentumokra is, amiket a legtöbb helyen rendben találtak. A friss sertés és baromfi hús származás feltüntetése két kivétellel megfelelt az előírásoknak.

Az ellenőrzött több mint 5600 hazai és külföldi élelmiszer tétel 3,1 százalékát, vagyis 173 tételt kellett kivonni a forgalomból leginkább a fogyaszthatósági, illetve a minőség-megőrzési idő lejárta miatt.

A Nébih laboratóriumaiba összesen 136 bejgli, dió, mák, aszalvány és friss csirkehús minta érkezett, mindössze 5 dió és 2 mák terméknél merült fel érzékszervi kifogás az ízre, illatra, színre vonatkozóan. Egyetlen mintában sem mutattak ki szalmonella fertőzöttséget, és a bejglik töltelék aránya is rendben volt.

Idén kiemelten ellenőrzi a hatóság a gesztenye forgalmazását is, eddig mindössze egy Kínából származó tétel volt penészes, amit kivontak a forgalomból. Az alkoholos italok ellenőrzésekor sem merült fel egyelőre kifogás.   • Tippek
  • Lakáshitel