Magyar falu program: gyorsabb elbírálás, új pályázati lehetőségek

2022.01.03. 14:42

Az ötezer lakosnál alacsonyabb lélekszámú települések már hétfőtől pályázhatnak a Magyar falu programban meghirdetett támogatásokra. Ezt a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos közölte. Gyopáros Alpár elmondta: az eddigi 120 napról az idén 90 napra csökkentették a pályázatok elbírálási idejét, így egy hónappal korábban foghatnak hozzá az önkormányzatok és a helyi egyházközségek a fejlesztésekhez.

Az idén ismét hetvenmilliárd forint áll rendelkezésre a kistelepülési beruházások megvalósításához. Mindezt kiegészítik a falusi útalap, a csok és a kisboltok működtetését szolgáló támogatás forrásai.

Hozzáfűzte: több újdonságot tartalmaz az idei program; többek között idén lehet pályázni fogászati kezelőszék beszerzésére, művelődési házakhoz kapcsolódó kültéri közösségi terek, de szabadtéri színpadok kialakítására, bölcsődék felújítására és csapadékvíz-elvezetési hálózatok megvalósítására is, tudósított a távirati iroda.

Szólt arról, hogy az elmúlt két évben csaknem kétszázmilliárd forintnyi támogatást vehettek igénybe a falvak a helyi életminőség javítására. A pályázati kiírások megtalálhatók a Kormány.hu, illetve a Magyarfaluprogram.hu weboldalon.