Készüljön, lesz minden: hidegfront, napsütés, szél, eső, havazás, mínuszok

D  VG20211209022
2022.01.04. 16:11

Szerda reggelig felhős ég lesz a jellemző, de átmenetileg akár nagyobb szakadozások is lehetnek; az északi, északkeleti megyékben gyenge eső előfordulhat – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek eljuttatott közleményében.

Az éjszaka második felétől észak felől egyre nagyobb területen beborul az ég, de szerdán a déli, délkeleti megyékben időszakosan vékonyabb lehet a felhőzet és (szűrt) napsütésre is van esély. Hajnaltól észak felől egyre többfelé valószínű eső, záporeső, estétől az Észak-Dunántúlon néhol havas eső, havazás is lehet. A délnyugati szél szerdán fokozatosan északnyugatira fordul, több helyen erős, néhol viharos lökések valószínűek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet nagyrészt 6 és 11 fok között valószínű, de az Északi-középhegység és az Alpokalja szélvédett tájain ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 10 és 17 fok között alakul, de az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegységben 10 fok alatt maradhat a csúcsérték.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda éjfélig elsőfokú figyelmeztetést adott ki három megyében: Veszprém, Somogy és Zala megyében a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométeres sebességet. Szöveges figyelmeztető előrejelzésükben azt írják: kedd éjszaka valamelyest veszít erejéből a légmozgás, de továbbra is nagy területen lehet számítani élénk, erős lökésekre. Szerdán napközben egy markáns hidegfront vonul át az országon, aminek hatására az északnyugati, északi irányba forduló szelet kísérhetik ugyancsak erős, a Dunántúl nyugati felén akár viharos lökések a késő esti órákig.

omsz szél
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az előrejelzés szerint csütörtökön a frontális csapadék reggel, délelőtt elhagyja a keleti, délkeleti tájakat is, mögötte pedig északnyugat felől egyre nagyobb területen felszakad a felhőzet, kisüt a nap.

Általában eső várható, de intenzívebb csapadékhullás esetén havas eső, havazás is lehet, megmaradó hótakaró viszont elsősorban csak a magasabban fekvő helyeken valószínű.

Este északkeleten újra több lesz a felhő, és főként ott zápor, hózápor is kialakulhat. Az északnyugati, nyugati szelet több helyen kísérhetik erős széllökések. A hajnali órákban mínusz 3 és plusz 4 fokot mérhetünk, a csúcsérték 3 és 8 fok között alakul.

Az éjjel képződő ködfoltok feloszlása után túlnyomóan napos idő várható pénteken, majd a nap második felében dél, délkelet felől elkezdődhet a felhőzet megnövekedése. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél fokozatosan mérséklődik. A minimum-hőmérséklet általában mínusz 2 és mínusz 7 fok között alakul, de a fagyzugokban hidegebb is lehet. A maximum többnyire 0 és 4 fok között várható.

Havas hétvége jöhet

Szombaton jellemzően felhős idő a valószínű, majd a nap második felében északnyugat felől csökkenhet a felhőzet.

Nagyobb területen nyílik lehetőség havazásra, hószállingózásra, egyes részeken azonban havas eső, eső is előfordulhat.

Délkelet felé haladva valószínűbb a több csapadék, mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban nagyrészt mínusz 1, mínusz 6 fok valószínű, de helyenként ennél hidegebb is lehet. A délutáni órákban általában mínusz 2 és plusz 4 fokot olvashatunk le a hőmérőről.

Az előrejelzés szerint vasárnap felhős idő a valószínűbb, de főként a nap első felében lehetnek még hosszabb-rövidebb napos időszakok. Csökken a vegyes csapadék területi előfordulása; helyenként megélénkül a déli szél. Hajnalra többnyire mínusz 1 és mínusz 6 fok közé hűl le a levegő, de a hóval borított tájakon jóval hidegebb is lehet. Délutánra mínusz 1 és plusz 4 fok közé melegszik fel a levegő.

Hétfőn általában erősen vagy közepesen felhős időre számíthatunk. Kis mennyiségű vegyes csapadék akár nagyobb területen is lehet. Az északi szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Hajnalra nagyrészt 0 és mínusz 6 fok közé hűl le a levegő, de a hóval borított tájakon jóval hidegebb is lehet. Délutánra 0 és plusz 5 fok közé melegszik fel a levegő.

(Borítókép:  Varga György / MTI)