Nincs jó hírünk: marad a köd, a hószállingózás és a mínusz 12 fok

BJASZ20210112007
2022.01.13. 16:46

Szakadozott lesz a felhőzet felettünk, éjszaka az ország északkeleti harmadában zúzmarás köd képződik, amely pénteken is tartósan megmaradhat. Másutt pénteken túlnyomóan derült, napos, száraz idő várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Az északkeleti országrészben hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. Az északnyugati szél egyre inkább megélénkül, éjszaka főként a magasabb helyeken, míg pénteken napközben az Észak-Dunántúlon és a főváros tágabb környezetében lesz erős, olykor viharos a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 6 és 0 fok között valószínű, a hófödte, derült, esetleg szélcsendes tájakon

mínusz 12 fokig is csökkenhet a hőmérséklet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 0 és 8 fok között várható, de az északkeleti ködös tájakon jóval hidegebb, míg északnyugaton pár fokkal melegebb is lehet.

Az előrejelzés szerint szombaton szakadozott, főként alacsony szintű felhőzet vonul át, emellett többórás napsütés valószínű. A Tiszántúlon a zúzmarás köd, rétegfelhőzetköd egy része tartósan is megmaradhat. Számottevő csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, olykor meg is erősödik, de keleten gyenge marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 4 fok között alakul, de a havas, illetve szélvédett tájakon ennél lényegesen hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 3 és 8 fok között valószínű, de ahol keleten beragad a felhőzet, ott csak 0 fok köré melegszik fel a levegő.

Éjszaka főként a Dunától keletre terjeszkedik a zúzmarás köd és a rétegfelhőzet, amely elsősorban a Tiszántúlon napközben is megmarad vasárnap. Máshol fátyolfelhős, napos idő valószínű. Számottevő csapadék nem lesz. A nyugati szél napközben többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 2 fok között alakul, de a havas, illetve szélvédett tájakon ennél hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos országrészekben 2–8, a Tiszántúlon mínusz 2 és 1 fok között várható.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)