Tavaly novemberben is nőtt az építőipari termelés

2022.01.14. 12:09
Tavaly novemberben is nőtt az építőipari termelés. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kormánynak sikerült a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásait kompenzálni, és a magyar építőipar hónapról hónapra jobban teljesít.

A széles körű támogatásoknak köszönhetően tavaly novemberben is nőtt az építőipari termelés. A kormánynak sikerült a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásait kompenzálni, és a magyar építőipar hónapról hónapra jobban teljesít – értékelte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteki közleménye szerint a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi év adatai kedvező teljesítményről tanúskodnak. A KSH közlése szerint 2021. novemberben az építőipari termelés volumene 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest pedig 4,9 százalékkal nőtt. Az épületek építése 11,6 százalékkal, az infrastrukturális beruházásokat, sportlétesítményeket lefedő egyéb építmények építése 14,8 százalékkal nőtt éves alapon. A novemberi teljesítménnyel az építőipari termelés elérte a 2019 nyarán regisztrált rekordszintet, és ez a kedvező tendencia tovább folytatódhat.

Az ITM közleménye szerint az uniós, valamint a környező országok körében is kiemelkedő a magyar szektor teljesítménye, 2010 átlagával összevetve az építőipari ágazat termelése 80,3 százalékkal bővült, így ebben a tekintetben Magyarország első helyen áll a régióban.

A kormány többféle intézkedéssel segíti a magyar embereket, a 2021. január 1-jétől érvényben lévő, új lakóépületek értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfa, a csok felvétele esetén az áfa visszaigénylése, továbbá a vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség eltörlése, a zöldhitel és zöld csok, valamint a lakásfelújítási támogatás nagy lendületet adnak a lakásépítési és -felújítási piacnak – tette hozzá a közlemény szerint Schanda Tamás. 

(via MTI)  • Tippek
  • Biztosítás