Duda Ernő: ne azt számolják, hogy hányadik, hanem 3-4 havonta oltassák be magukat

2022.01.14. 07:13

Legalább félévente, de inkább 3-4 havonta javasolt egy-egy újabb oltást felvenni – javasolja Duda Ernő virológus. Hozzátette: minél idősebb valaki, annál rövidebb ideig biztosít számára védettséget az oltás.

Az adatok alapján, ha a Pfizer-oltás nem régi, néhány héten, egy-két hónapon belül történt, akkor az omikronnal szemben védelmet nyújt. A szakember kiemeli, hogy nem azt kell számolni, hányadik oltás, hanem hogy az illető az elmúlt 4 hónapban kapott-e oltást vagy sem.

Minél idősebb valaki, annál rövidebb ideig biztosít számára védettséget az oltás, és minél egészségesebb fiatal valaki, annál hosszabb ideig bízhat abban, hogy az oltás meg tudja védeni a fertőzéssel szemben.

Legalább félévente, de inkább 3-4 havonta javasolt egy-egy újabb oltást felvenni, mert az elmúlt egy év alatt kiderült, hogy amit korábban hittünk, hogy az oltás az legalább 1-1,5 éven keresztül védeni fog, az legfeljebb a fiatal egészségesek körében lehet igaz

– mondta Duda Ernő az RTL Híradónak.

Az ellenanyagszint-csökkenés az idősebbeknél sokkal gyorsabb, mivel ez a szint másfél havonta feleződik. Tehát ha valaki augusztusban kapott egy oltást, ma már minimális védelemmel rendelkezik.

Az orvos véleménye szerint a WHO azért nem ajánlja a negyedik-ötödik oltást, mert sok olyan ország van, ahol az emberek mindössze 1-2 százaléka van beoltva. A prioritás az, hogy mindenütt a veszélyeztetettek és az egészségügyben dolgozók be legyenek oltva.

Ismereteim szerint nem indokolt kifejezetten az omikron ellen oltást kifejleszteni, de lehet, hogy a később megjelenő variánsokkal szemben már erre szükség lesz 

– tette hozzá a virológus.