Több tízezer toportyánféreg portyázik Magyarországon

D  TT20120922033
2022.01.15. 12:17
A nádi farkast Arany János illette a címben jelzett népies szóval, amikor híres eposzában Toldi Miklós élet-halál harcot vívott egy ilyen ragadozóval. Napjainkban aranysakálként emlegetik ezt a kutyafélék családjába tartozó állatot, amely a XX. század közepén élőhelyeinek visszaszorulása és az irtás miatt szinte egész Európából kipusztult. Most viszont él és virul, szaporodik. Szabályozni kellene az állományt.

Akár 25-40 ezer példány is élhet belőlük itthon, és sokfelé – például Somogyban – óriási károkat okoznak.

A csapdákat legtöbbször elkerüli, és ha a család valamelyik tagja pórul jár, a többiek hosszú időre megjegyzik, hogy mi történt elvesztett társukkal.

A sakál ugyanis többnyire párosan vagy többedmagával vadászik, így a csapdába került társ látványa hosszú időre beég a túlélő egyed agyába, és ugyanez igaz a fegyveres vadászatra is: ha marad hírvivő, a vadász jó darabig nem számíthat eredményre – osztotta meg tapasztalatait az Atádhír nagyatádi portállal Horváth Mihály vadász.

A nádi farkast a tudomány Magyarországon őshonos fajként említi. Igaz, a múlt század közepén kipusztult, de a nyolcvanas évek elején a Balkán felől újból teret kezdett hódítani. 

A mintegy negyven évvel ezelőtti megjelenését követően aztán az állomány ugrásszerűen növekedni kezdett, és Horváth Mihály szerint nem alaptalan azt feltételezni, hogy napjainkban akár 25-40 ezer példány is élhet országunkban, miközben nyugat és észak felé haladva lassan egész Európát meghódítja.

Az aranysakál intenzív terjedését a faj tulajdonságai magyarázzák, ugyanis egy 11–15 kilogramm tömegű ragadozóról van szó, amely kétszer akkora, mint egy róka.

Fennmaradását a táplálékok iránti igénytelenségének és az átlagosan hét-nyolc kölykös szaporulatának köszönheti, ráadásul természetes ellensége sincs Magyarországon. 

Vagyis beavatkozásra van szükség, szabályozni kell az állományát.

(Borítókép: Egy aranysakál 2012. szeptember 15-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.