Húsz tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból a téli élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményeként

2022.01.17. 15:31

Lezárult az Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára által elrendelt, a Nébih irányításával végrehajtott egy hónapos téli, szezonális élelmiszerláncellenőrzés-sorozat – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán.

Az államtitkár kifejtette, hogy 2748 ellenőrzést végeztek a szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés alatt. A feltárt szabálytalanságok miatt tíz figyelmeztetést és 154 bírságot szabtak ki, összesen 11,3 millió forint értékben.

Az ellenőrzött 10 421, különféle hazai és külföldi élelmiszertételből országosan 20,7 tonnát vontak ki a forgalomból,

leginkább a lejárati idő utáni forgalmazás miatt. A politikus azt is elárulta, hogy a nagynak tűnő számok ellenére kirívó jogsértés nem történt, ráadásul a koronavírus-járvány elleni védekezést elősegítő higiéniai szabályokat a legtöbb élelmiszer-vállalkozás betartja, betartotta. 

Arról is informált az államtitkár, hogy

az édesipari termékek ellenőrzésekor összesen 189 kilogramm édességet kellett kivonni a forgalomból,

ami a karácsonyi ünnepi szezon idején kifejezetten jónak mondható. Mindemellett az árusított élő halak eredetét igazoló dokumentumok és a friss sertés- és baromfihús-származás feltüntetése a legtöbb helyen megfelelt az előírásoknak.

A Nébih laboratóriumaiban összesen 139 élelmiszermintából 18 dió-, két mák- és három bejglitermék esetében merült fel érzékszervi kifogás, ami szintén jó arány. A vendéglátásban főként higiéniai problémák fordultak elő, a rendezvényekre (adventi vásár stb.) kitelepült vállalkozásoknál az egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentumok hiánya volt inkább a jellemző.

A zöldség-gyümölcs ellenőrzésekkor a szezonális termékek mellett a hatóság kiemelten ellenőrizte a gesztenye forgalmazását is, három tétel esetében indult eljárás. 

(via Nébih)