A büntetőfékezőket pszichológushoz kellene küldeni

2022.01.31. 14:32
Akad olyan oktató, aki szerint az autójukat is el kellene kobozni.

Egyre gyakoribbak a büntetőfékezések. Rendszeresen kerül fel a világhálóra egy-egy fedélzeti kamerával rögzített videó, amelyen a közlekedés egyes résztvevői fékezéssel osztanak igazságot, miközben autóstársaik életét veszélyeztetik.

Íme egy friss, hétvégi eset:

Sokaknak annyira elborul az agyuk, hogy azt sem veszik figyelembe: a büntetőfékezés közúti veszélyeztetésnek számít. Olyannyira, hogy akár a helyszínen is elvehetik a sofőr jogosítványát – írja a Veszprém megyei hírportál.

A veszprémi Delta Team Autósiskola és Oktatási Központ oktatója, képzési koordinátora, Tóth Zoltán szerint a jelenség nem új keletű.

Régebben is voltak büntetőfékezések, ám amióta vannak kamerák az út szélén és az autókban, hamarabb nyilvánosságot kapnak ezek az ügyek

– magyarázta a 35 éve autósoktatóként dolgozó szakember, hozzátéve, hogy a büntetőfékezés bőven kimeríti a közúti veszélyeztetés kategóriáját. Szerinte

ezeket az autósokat pszichológushoz kellene küldeni, természetesen a jogosítvány bevonása mellett, de van olyan kollégám, aki szerint az autót is el kellene venni tőlük. 

Az biztos, hogy erősebb, keményebb szankciókra lenne szükség. Azért is, mert sok a figyelmetlen, bódító hatású szer hatása alatt közlekedő sofőr. 

Az oktató ugyanakkor hozzátette:

van, aki a 100 kilométer/órás táblánál 60-nal közlekedik, amire eldurran a mögötte közlekedő agya,

 és amikor megelőzi a lassabb sofőrt, büntetőfékezéssel igyekszik lezárni az ügyet. 

A büntetőfékezést érintő kérdésre Bartók Judit Veszprém megyei rendőrségi sajtószóvivő közölte, hogy a törvény kellő szigorral bünteti az indokolatlan vészfékezést. A technikai vívmányoknak köszönhetően egyre több a térfigyelő kamera, illetve a járművekben a fedélzeti kamera, amely tárgyilagosan dokumentálja a történteket.

A rendőrök munkáját segítik ezek a felvételek a vizsgálatoknál.

A megleckéztetési szándékú vészfékezést elkövető emberrel szemben – a cselekmény körülményeinek vizsgálata után – közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt indítható szabálysértési eljárás. 

A szándékos, beláthatatlan kimenetelű balesetek előidézésére alkalmas, indokolatlan, bosszú motiválta fékezés nem szabálysértés vagy vétség, hanem a legsúlyosabbnak, bűntettnek minősül,

így a kiszabott szankciók is a legsúlyosabbak. 

A mellékbüntetés is igen komoly a sofőr számára, hiszen a rendőrségnek ezekben az esetekben nincs mérlegelési lehetősége, a vonatkozó kormányrendelet értelmében a gyanúsított vezetői engedélyét a rendőrség elveszi. Emellett az eljárás végén a bírság vagy büntetés kiszabása mellett a pontrendszerről szóló törvény alapján előéleti pontot állapít meg.