Dobrev Klára szerint a választás tétje, hogy Orbán vagy Európa

PAP 5039
2022.02.01. 06:21

Elásott csatabárdról, Vlagyimir Putyinról és Paks II.-ről is beszélt a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Dobrev Klára az előválasztás utáni eltűnéséről szólva megjegyezte, most már az a fontos, hogy az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter szerepeljen sokat, aki mögé mindannyian beálltak. A DK-s politikus szerint lehetséges, hogy sokaknak úgy tűnt, alszik az ellenzék, de a háttérben nagyon komoly munka folyt. A most induló kampány alapfeltételeit teremtették meg: a pénzügyi feltételeket, az egységes arculatot és a közös programot.

64 nap van még hátra. Április 3-án le kell győzni Orbán Viktort

– jelentette ki. 

Korábban Donáth Anna, a Momentum elnöke a DK-t és a Jobbikot is kritizálta az ellenzéki közös lista kialakításának akadályozása miatt. Dobrev Klára ezt a pártja részéről visszautasította, és annyit tett hozzá, hogy már csak finomítások vannak hátra a listán:

ez nem pozíciók osztogatásáról szól. Az előválasztásunk sikere a hat párt szövetségét megerősítette. Ez óriási eredmény.

Hatalmas lépés az Európai Egyesült Államok felé

„Hozzá kell szoknunk, hogy a politika világában a politikusok versengenek egymással. Miután az előválasztási verseny eldőlt, tudomásul kell vennünk a választók akaratát, és kőkeményen beleállnunk az áprilisi választásba” – fogalmazott a DK-s politikus, akinek nemrég járt le a két és fél éves EP-alelnöki mandátuma. Ebben az időszakban megítélése szerint „hatalmas lépést tettünk az európai egyesült államok felé”. 

Dobrev Klára megjegyezte: kormányváltás esetén április 4. az első dátum, amikor a pozíciókról tárgyalni kell, és utána közös döntéseket hozni.

Az ellenzéki pártok benyújtottak egy törvényjavaslatot, hogy az EU-s és a NATO-tagságunkról csakis népszavazás dönthessen. „Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerülhet Magyarországon. A holnapi Putyin-találkozó is azt mutatja, hogy Orbán elképesztő erővel rángatja az országot abból a nyugati szövetségből, ahova tartozunk” – jegyezte meg az ellenzéki politikus, aki Vlagyimir Putyin „gyökeres átváltozásáról” is beszélt:

demokráciában nyerni és veszíteni is lehet a választásokon, amit egy demokratának tudomásul kell vennie. Itt jött el az a pont, ahol Putyin úgy gondolta, hogy ő nem veszíthet már többé. Innentől Oroszország elindult egy vállalhatatlan irányba.

Nincs szükség Paks II.-re

A DK-s politikus szerint a teljesen megváltozott energiapiac miatt ma már képtelenség úgy tekinteni Paksra, mint 2009-ben.

Szakértőkkel és gazdasági elemzőkkel kellett volna felmérni azt, hogy szükség van-e erre a beruházásra. Ma már tudjuk, hogy nincs szükség Paks II.-re, ezért a Márki-Zay Péter vezette kormányzat ezt felül fogja vizsgálni. Újra fogjuk számolni a hitel összegét, és megújuló forrásokra fordítjuk majd. A legszörnyűbb az, hogy fogalmunk sincs arról, mi van a titkos szerződésben. Olyan a világon nincs, hogy egy miniszterelnök kisétál Moszkvába, és a zsebében visszahoz egy atomerőművet. Ez a kérdés csak kormányváltással oldható meg

– fejtette ki Dobrev Klára, aki a jogállamisági mechanizmus jogszabálya kapcsán megjegyezte:

Ma az európai uniós pénzek egyetlen akadálya Orbán Viktor korrupt rendszere. Április harmadika kérdése Dobrev szerint pedig az, hogy Orbán vagy Európa?

(Borítókép: Dobrev Klára. Fotó: Papajcsik Péter / Index)