Havazással kezdődik a február

D  VG20220121003
2022.02.01. 06:30

Kedden napközben felhőátvonulásokra számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Helyenként alakulhat ki zápor, hózápor – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Estétől északnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé valószínű havazás, az Alpokalja térségében inkább havas eső, eső várható.

Kedd hajnali időjárás-előrejelzés
Kedd hajnali időjárás-előrejelzés
Fotó: OMSZ / met.hu

Az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon erős, néhol egy-egy viharos lökés is kísérheti. Késő délután, este átmenetileg csillapodik, majd délnyugatira fordul, késő estétől pedig újfent erőre kap a légmozgás. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 3 és 7 fok között várható,

de a felhősebb, szélcsendes keleti tájakon egy-két fokkal hidegebb is lehet.

Kedden késő este északnyugat felől egy újabb csapadékzóna érkezik, amelyből az ország északkeleti felén már többfelé havazhat. Napközben a Dunántúlon az északi irányú szelet néhol viharosközeli (60-65 kilométer/órás) lökések is kísérhetik. 

Kedd délutáni időjárás-előrejelzés
Kedd délutáni időjárás-előrejelzés
Fotó: OMSZ / met.hu

Melegfronti hatás érvényesül, amely kezdetben főként fejfájással, görcsös és keringési panaszokkal járhat, majd a melegfronthoz köthető tünetek erősödhetnek fel – tájékoztat az Időkép. Leginkább migrén, gyulladásos panaszok, fejfájás és tompaság sújtja majd a frontérzékenyeket. Emellett a fagyosabb reggeli órákban a kopásos eredetű ízületi panaszok is felerősödhetnek, illetve a szelesebb dunántúli tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenység, nyugtalanság jelentkezhet.

(via Országos Meteorológiai Szolgálat, Időkép)

(Borítókép: Behavazott szántóföld a Zala megyei Kisrécse közelében 2022. január 21-én. Fotó: Varga György / MTI)