Robotkarokkal csaltak egymilliárd forintot

2022.02.08. 17:15
Nullaszázalékos hitelt vettek fel új eszközök beszerzésére, de tízéves robotkarokat vásároltak, és azokat sem használták. Tizenkét embert előállítottak, kettőt letartóztattak. Az elkövetők akár tíz évet is kaphatnak.

Elavult robotkarok beszerzésével csalt el vállalkozásfejlesztési pályázatokból egymilliárd forintot egy bűnszövetség – közölte a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

Az ügyben tizenkét embert állítottak elő, kettőnek közülük a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az eljárás eddigi adatai szerint az elmaradott régiókban működő vállalkozások fejlesztését szolgáló hitelprogramban egy nyugat-dunántúli férfi több céget pályáztatott. Kilétének leplezésére londoni lakcímet jegyeztetett be, de egy pénzügyi szakemberrel Magyarországról irányította a folyamatokat.

A társaságok új robottechnikai eszközök beszerzésére kaptak nullaszázalékos hitelt, majd a bűnszövetséget irányító férfi szlovák cégétől szereztek be többszörösen túlárazott, elavult technológiájú berendezéseket. A gépeket már egy évtizede nem gyártották, a gyártási számokat és a címkéket is meghamisították.

Az ügyben érintett hét cég külön-külön 150 millió forintot hívott le jogosulatlanul, és a cégek élén álló strómanok a lehívott hitelösszegeket pár tízezer forintos jutalékért átjátszották a bűnszervezet irányítójának.

A társaságok jó részét azóta felszámolták vagy végelszámolták, valós tevékenységet a beszerzett robotkarokkal nem végeztek. A zárolt autókból, ingatlanokból és értéktárgyakból a bűncselekménnyel okozott teljes, egymilliárd forintot meghaladó kár megtérül.

Megtalálták azt a budapesti férfit is, aki a strómanok felhajtásáért felelt, ő bűnügyi felügyelet alá került, a csalás irányítóit pedig letartóztatták.

A NAV különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt indított eljárást, az elkövetők akár tíz évet is kaphatnak.

(MTI)