Otthon lehet hagyni a télikabátot, beköszönt a tavasz

D  VG20200318035
2022.02.09. 06:02
Szerdán már reggeltől egyre többfelé kisüt a nap, elvétve lehet egy-egy helyen eső, sőt délutánra a szél is alábbhagy, erős légmozgásra pusztán az ország középső harmadában kell számítani. Lesz olyan térség, ahol 15 Celsius-fokig is melegedhet a hőmérséklet, a leghidegebb északkeleten várható.

Reggeltől már fokozatosan szakadozik a felhőzet, a déli óráktól már többnyire napos idő lesz a jellemző, de északkeleten továbbra is lehetnek felhős területek. Legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb eső, zápor – tájékoztat róla az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése. A nyugati, északnyugati szél időnként megélénkül. 

Szerda délutáni időjárás-előrejelzés
Szerda délutáni időjárás-előrejelzés
Fotó: OMSZ / met.hu

A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 9 és 15 Celsius-fok között várható, azonban északkeleten ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

Hosszabb idő után végre frontmentes nap elé nézünk, azonban a magasban melegedés kezdődik, emiatt a melegfrontra érzékenyek körében fejfájás, migrén, tompaság, dekoncentráltság, valamint alvászavar, vérnyomás-ingadozás és keringési és gyulladásos jellegű panaszok jelentkezhetnek – olvasható az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzésében. Emellett a szelesebb tájakon élők körében tovább erősödhet a fejfájás. Ráadásul reggel a nyirkosabb, ködös tájakon élők kopásos jellegű ízületi panaszokat is tapasztalhatnak. 

Ahol kisebb eső előfordulhat, azokon a tájakon nedves, vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők. A reggeli órákban északkeleten, valamint 

a szélvédett északi völgyekben a pára- és ködfoltok átmenetileg jelentősebb mértékben csökkenthetik a látástávolságot

– figyelmeztet az Időkép. Kezdetben többfelé, délután már csak az ország középső harmadában lehet élénk, olykor esetleg erős a nyugati-északnyugati szél, mely csökkentheti a járművek menetstabilitását. 

(Időkép, Országos Meteorológiai Szolgálat)

(Borítókép: Varga György / MTI)