Hozzászoktunk, hogy jó az idő, nem jól tettük

DPECS20110208009
2022.02.10. 15:30
Estig kitart az évszaktól eltérő meleg, napos idő, az északkeleti és a nyugati tájakon estétől felhőssé válik az ég, amiből akár eső, esetleg ónos szitálás is hullhat majd.

Csütörtök délután is napos idő lesz a jellemző az ország nagy részében, de az északkeleti megyékben a köd, illetve rétegfelhőzet egyes részeken csak lassan oszlik fel – tájékoztat róla az Országos Meteorológiai Szolgálat. Csapadék nem várható. Mérsékelt marad a légmozgás. 

Csütörtök délutáni időjárás-előrejelzés
Csütörtök délutáni időjárás-előrejelzés
Fotó: OMSZ / MET.hu

A legmagasabb hőmérséklet továbbra is általában 10 és 15 fok között várható, de a tartósan ködös, felhős északkeleten ennél több fokkal hűvösebb lehet.

Késő estére 3–9 fok közé csökken a hőmérséklet.

Éjjel ismét párássá válik a levegő, főleg az északkeleti és a nyugati tájakon (zúzmarás) köd, valamint alacsony szintű rétegfelhőzet képződhet. Másutt derült vagy gyengén felhős idő várható. Számottevő csapadék nem valószínű, de a ködös, rétegfelhős tájakon szitálás, esetleg átmeneti ónos szitálás előfordulhat. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A hőmérséklet péntek hajnalban –5 és +3 fok között alakul. 

Péntekre virradóan újfent lehet tartós, sűrű ködre számítani az északkeleti területek mellett már a nyugati megyékben is – figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. A fagypont alatti ködös területeken ónos szitálás sem kizárt. Péntek délelőtt mindenhol javulnak a látási viszonyok, emellett holnap kora délutántól az Észak-Dunántúl magasabban fekvő területein és a Balaton környezetében viharos, akár 60-75 kilométer/órás széllökések is előfordulhatnak. 

Orvosmeteorológia

A nagy napi hőingás miatt vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, tompaság, dekoncentráltság, fáradtság, enyhébb migrén is jelentkezhet az ezekre fokozottan érzékenyek körében – tudatja az Időkép. 

(via Országos Meteorológiai Szolgálat, Időkép)

(Borítókép: Emberek napoznak a pécsi Széchenyi téren 2011. február 8-án. Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI)