Márki-Zay Péter magányos harcosnak tűnt, nem az ellenzék vezérének

BP-1254
2022.02.18. 06:36
Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt Orbán Viktor évértékelő beszédéhez hasonló erejű szónoklattal pörgette fel a kormányváltásra szövetkező hatpárti ellenzéki szövetség kampányát. Márki-Zay beszéde előtt az ellenzéki pártok vezetői is előadták rövid évértékelőiket, amelyek arra voltak jók, hogy őket meghallgatva minden kételkedő megnyugodjon végre, miért is szavazott bizalmat tavaly ősszel az ellenzéki tábor a hódmezővásárhelyi polgármesternek.

Míg tavaly ősszel Márki-Zay Péter lendületet, reményt, erőt, a győzelembe, az összefogásba vetett hitet sugárzott, most a fáradt tekintete alapján úgy tűnt, mintha egy magára hagyott harcos elkeseredett küzdelmének egy epizódja játszódna a szemünk előtt. Mintha „idegenlégiós” lenne köztük, mintha nem természetes szövetségesei állnának  a csatatéren a háta mögött.

Márki-Zay mostani évértékelő beszédéből és az elmúlt napok megszólalásaiból is jól látszik, hogy ő ezt a csatát akkor is végig fogja harcolni, ha végül egyedül marad a csatatéren, sőt akkor is, ha a háta mögül lőnek rá.

Az erős szövegeivel időnként a baloldali és jobboldali biztosítékot egyaránt kiverő Márki-Zay, bár szemmel láthatóan igyekezett kontroll alatt tartani a nyelvét, most sem spórolt a vaskos odaszólásokkal. Míg Orbán Viktor szombati évértékelőjében – ki tudja, milyen babonából – a nevét sem volt hajlandó kiejteni a legnagyobb politikai ellenfelének, Márki-Zay Péter annyiszor nevezte őt néven, ahányszor csak tehette. És – jó katolikus atyafiként – nem kopogta le a pulpitus oldalán, amikor az elérni kívánt célról, a választás megnyeréséről beszélt.

Nem hallgathatjuk el, hogy egyenlőtlen pályán egyenlőtlen esélyekkel küzd a hatpárti ellenzéki szövetség a választók bizalmáért.

Orbán Viktor legerősebb kihívójának, Márki-Zay Péternek az évértékelő beszédét nem közvetítette a közszolgálati televízió, ami nyilvánvalóan hátrányos megkülönböztetésnek számít, pedig az egyenlő esélyek biztosítása a közszolgálati médiában a tisztességes demokratikus választás egyik alapfeltétele.

Márki-Zay mindjárt a beszéde elején emlékeztetett rá, hogy ő is egyike annak a 2,7 millió magyarnak, akik 2010-ben a Fideszre szavaztak, mert ő is elhitte azt, hogy „aki belenyúl a közösbe, annak levágják a kezét”. Ezt amúgy az a Pokorni Zoltán ígérte annak idején, aki később kikerült a Fidesz vezetésének élvonalából. Márki-Zay azt is mondta, hogy ma már „tisztességes keresztény, konzervatív ember nem szavazhat tiszta lelkiismerettel a Fideszre”.

Beszédével elégedettek lehetnek az igazi szocialista, szociáldemokrata, de még a keresztényszociális értékeket valló szavazók is, hosszan beszélt a létbizonytalanságban élők gondjairól, a járvány 43 ezer áldozatáról, a kétes hatékonyságú kínai vakcinával oltott 60 év felettiekről, azokról a diplomásokról, akik a közszférában munkát vállalva nem tudnak megélni a fizetésükből, ezért beállnak bolti pénztárosnak.

Márki-Zay többször is szóba hozta ellenfelét, Orbán Viktort – „magát kispénzűnek hazudó”, „leggazdagabb kiváltságos”, „golyóálló mellényben óvodát látogató” miniszterelnökről beszélt, aki „a Várból néz le ránk, este hazatér a kastélyába”. Vagyis rendesen törlesztett az őt ért sértegetésekért, a „mini feris” kampányért, hogy „kis termetű főgonoszként” mutatják be őt plakátok ezrein, szerte az egész országban.

Márki-Zay a kampányt eluraló egyre durvább stílusú megszólalások ellenére is elismeréssel szólt az Orbán-kormány által elért eredményekről. Ezek között említette

  • az országot az illegális bevándorlóktól védő határkerítést,
  • a nyerőgépek és a zárt téri dohányzás betiltását,
  • a családtámogatást 
  • és a közmunkát.

Azt mondta, hogy szerinte ezeket kormányra kerülve meg kell őrizni.

Fontos különbség Orbán és Márki-Zay beszéde között, hogy az ellenzéki jelölt nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy „az Európai Unióval és a NATO-val való kapcsolatok javításával visszaszerezzük az országunk megbecsültségét”. Vagyis szerinte újra nyugat felé kell fordulni, nem pedig „Putyin előtt hajbókolni”.

Márki-Zay március 15-ére közös fővárosi ünneplésre hívta az ellenzéki tábort, ezen a napon lesz a jobboldal által szervezett békemenet is, amelyen nagyon jó szervezéssel nagyon sokan szoktak részt venni. A hatalmas tömeg látványa egyfajta lélektani hadviselésnek is tekinthető. Kérdés, Márki-Zay Péter hívására az ellenzéki oldal megmozdul-e majd, és hogy milyen mozgósító erővel bírnak valójában ezek a szövetséget alkotó ellenzéki pártok egy általuk sorsdöntőnek tartott választás előtt két héttel.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)