Elindult a Pro Filii Alapítvány

2022.02.18. 10:35
Mától lehet pályázni a Mészáros Csoport karitatív tevékenységét koordináló szervezete, a Pro Filii Alapítvány támogatásaira – olvasható a cégcsoport közleményében.

Mint írják, a tervek szerint évi egymilliárd forintból gazdálkodó alapítványhoz negyedéves ciklusokban, kizárólag elektronikus úton fordulhatnak a segítségre szorulók.  

Az alapítványt azzal a szándékkal hívták életre 2021. év végén, hogy az elmúlt években tanúsított társadalmi felelősségvállalását a támogatást igénylők számára is tervezhetőbbé, a segítségnyújtást pedig hatékonyabbá tegye.

A cégcsoport a magyar gazdaság meghatározó szereplőjeként felelősséget érez a társadalom kiszolgáltatott rétegei, azon belül is elsősorban a gyermekek és családjaik iránt. A Pro Filii Alapítvány célja ezzel összhangban olyan civil és nonprofit szervezetek, valamint magánszemélyek támogatása, amelyek hozzájárulnak a Magyarországon és a határon túli magyarlakta településeken élők egészségügyi helyzetének, életmódjának, esélyegyenlőségének javításához

– fogalmaz a közlemény, hozzátéve, hogy az alapítvány elsősorban olyan, elektronikus úton benyújtott pályázatokat támogat, amelyek segítik a szociálisan és egészségileg hátrányos helyzetűek életminőségének javulását, de olyan pályázatokat is várnak, amelyek emelik hazánk szellemi, művészeti, kulturális és sportéletének színvonalát. 

Támogatási kérelmet nyújthatnak be magánszemélyek és szervezetek egyaránt, az elbírálásban pedig előnyt jelent, ha a pályázati program célcsoportja egészségügyi, szociális vagy más okból hátrányos helyzetű gyermek(ek), valamint a program közvetlen elérése minél szélesebb körű. A pályázatokat kizárólag elektronikus úton (online), az alapítvány weboldalán keresztül lehet beküldeni, az idei I. negyedévre vonatkozóan március 15-ig. A pályázatokkal kapcsolatos bővebb információk ide kattintva érhetőek el

Jótékonysági akciók

A Mészáros Csoporthoz tartozó több mint háromszáz cég tíz ágazatban van jelen. A cégcsoportnak több mint 25 ezer munkavállalója van, ezzel a legnagyobb nem állami foglalkoztató. A társadalmi felelősségvállalás jegyében a csoporthoz tartozó cégek eddig is számos esetben járultak hozzá gyermekek egészségügyi, szociális kiadásaihoz, de jelentős szerepet vállaltak csoportszinten is a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került családok megsegítésében, határainkon innen és túl.

Az elmúlt években a cégcsoport nevéhez fűződnek olyan, országos hírnévre szert tett jótékonysági akciók, mint a nagycsaládosok nyári üdültetése vagy a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan a legrászorultabbaknak eljuttatott élelmiszercsomagok. Ez az adomány mértékét tekintve a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb magán-élelmiszeradománya. A Mészáros Csoport High-Tech Suli Programjának keretében pedig elsősorban hátrányos helyzetű térségek iskoláit szerelik fel digitális tantermekkel. Ez a program tavaly elnyerte a CSR Hungary „Az év CSR programja” elismerést.

Mészáros Lőrinc üzletember magánvagyonából, valamint a Mészáros Csoporton keresztül az utóbbi négy és fél évben mintegy 5,1 milliárd forintot költött adományozásra, jótékony célra, karitatív tevékenységre. A Pro Filii Alapítvány egymilliárdos pályázati keretét a vállalatcsoport cégei adományozzák az alapítványnak – írják.