Kunhalmi: Demokrácia lesz, vagy kiteljesedik az autoriter rendszer, ez a választás tétje

2022.03.08. 18:29 Módosítva: 2022.03.08. 19:18
V. Naszályi Márta szerint az Orbán-kormány bántalmazó kormány.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a párt nőnapi rendezvényén elmondta: rejtett diszkrimináció sújtja a nőket a gazdaságban és a politikában is, és vannak pártok, amelyek ezt felismerve tesznek azért, hogy a soraikban a nőkből is vezetők lehessenek, de vannak olyan nők, akiket férfiak neveznek ki – utalva ezzel a csütörtöki köztársaságielnök-választásra.

V. Naszályi Márta, az I. kerület párbeszédes polgármestere úgy fogalmazott:

Az Orbán-kormány bántalmazó kormány, amely úgy viselkedik a nőkkel és az egész tárdalommal, ahogy egy bántalmazó férfi bánik a párjával és a gyerekeivel: megszégyeníti, elzárja a lehetőségektől és a cselekvési szabadságuktól őket.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok közös választási programjának jelentős része szociáldemokrata. Kiemelte, hogy programjukban a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség oktatását az iskolai programok szerves részévé teszik, és törekedni fognak a nők érdemi részvételére a politikai döntéshozatalban. A társelnök szólt a távmunka ösztönzéséről, az otthonápolás munkaviszonyként történő elismeréséről, és azt ígérte, megőrzik a nők negyven év jogosultsági időhöz kötött korkedvezményes nyugdíját.

A nőtagozat díjakat is átadott. Közéleti díjat kapott Perintfalvi Rita katolikus teológus, Iványi Gábor lelkész, Jordán Tamás, a nemzet színésze és Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.