Márki-Zay Péter felesége nem érzi magát ellenzéki first ladynek

image 6483441 (31)
2022.03.09. 16:34
Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének felesége a hét gyermek nevelése mellett együtt kampányol a férjével, és jelenleg asztalosnak tanul.

Márki-Zay Péterné Vincze Felícia fizikusként diplomázott, majd szülésznőként dolgozott, pár hónap múlva pedig asztalosi végzettsége is lesz – utóbbi kényszer szülte döntés volt, amelyről a Blikknek adott interjút.

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének felesége a hét gyermek nevelése mellett együtt kampányol a férjével, és aktívan sportol. Vincze Felícia nem érzi magát ellenzéki first ladynek, a reprezentáció helyett a feladatok érdeklik, nem is igazán szeret szerepelni. A kampány időszakában biztos hátteret igyekszik nyújtani a férjének. Amikor Márki-Zay Péter 2018-ban elindult az időközi polgármester-választáson Hódmezővásárhelyen, felesége le akarta beszélni:

Péter, könyörgök, ne! Ki fogják csinálni a praxisomat, és a gyerekeket nem fogják felvenni az egyetemre.

Az utóbbi nem következett be, de a hétgyermekes családanya szülésznői praxisát – állítása szerint – egy év alatt tönkretették. A szegedi klinika képzéséről „kihajították”, ezért egy pesti magánklinikára kellett járnia másfél éven át. Amikor már minden szülésen attól rettegett, hogy feljelentik, eldöntötte, hogy befejezi ezt a hivatást.

A kormánypárti médiatámadások igencsak megviselték, és ezekre nem jelentett gyógyírt a sajtóperek megnyerése.

Miután minden ajtó bezárult előtte, beiratkozott egy kétéves szakmunkásképző felnőttképzésre, ahol asztalosnak tanul, és májusban fog végezni. Ez a gyakorlatban úgy hasznosul, hogy a saját házukban most a fürdőszobabútorokon dolgozik.

„Mindig is nagyra becsültem a szakmunkásokat, akik precízen végzik a munkájukat. Sokszor gondoltam arra, ha férfi lennék, ácsként, asztalosként vagy kőművesként dolgoznék. Nagyszerű készíteni valamit, aminek a másik örül” – mesélt a motivációjáról Vincze Felícia, aki a gimnáziumban osztálytársa volt Márki-Zay Péternek. A fiatalember a 10. évfolyamtól kezdve udvarolt neki, ám akkor ő még szerzetesnek készült. Együtt jártak hittanra, és sokat beszélgettek.

Gyakran követett hazáig, amit persze csak később árult el nekem. Szokása volt az is, hogy három szál fehér rózsát hagyott az ablakpárkányomon. Végül a ballagás után vette a bátorságot és hívott el sétálni. Már akkor is kitartó volt. Sose adja fel, nem lehet könnyen lerázni. 22 éves korunkban összeházasodtunk

– idézte fel a múltat a feleség, akit Márki-Zay Péter intelligenciája és udvariassága nyűgözött le. Fontos volt számára, hogy udvarlója is katolikus, és szintén nagy családot szeretne. Házasságuk során Péter mindig mindenben támogatta őt:

Kanadából az Egyesült Államokba is csak azért költöztünk át, hogy el tudjam végezni a kinti képzésemhez szükséges gyakorlatot.

Vincze Felícia szomorúan látja azt a folyamatot, hogy a tartósan kint élő családok gyermekei milyen mértékben szakadnak el a gyökereiktől. A Márki-Zay família viszont nem kíván már többé külföldre menni anyagi megfontolásból vagy karriercélok miatt, Magyarországot tekintik a hazájuknak. 

(Borítókép: Vincze Felícia. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)