Megnyitotta kapuit a páratlan szépségű szabadkígyósi Wenckheim-kastély

2022.03.20. 18:39

Hosszú évek rekonstrukciós munkálatai után megszépült szabadkígyósi Wenckheim-kastél, amely vasárnaptól ismét látogatható - olvasható a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram közösségi oldalán.

Sokak által az ország egyik legimpozánsabbnak tartott Wenckheim-kastély még 2019-ben zárta be kapuit, és három éves felújítást követően eredeti pompájában látható a Békéscsabától 10 kilométerre, Gyulától alig 15 kilométerre lévő szabadkígyósi kastély.

Az Ybl Miklós tervei alapján épített kastély főépülete tornyokkal, reneszánsz hatású loggiás terasszal díszített, de emellett 52 szobával, 365 ablakkal rendelkezik, szinte mint a mesében.

Ehhez jön még a nem mindennapi látvány a főépület előtt; formára nyírt bukszusokból és tiszafákból kialakított, barokkos vonalvezetésű franciakert szökőkutas medencével, és a körülötte elterülő vadregényes angolkert mesterséges tóval és hidakkal.

A Békés megyei településen lévő kastély 1875 és 1879 között épült a nagynevű Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz és eklektikus stílusban.

A kortársak szerint a 19. század második felének egyik legszebb kastélya volt. 1893-ban I. Ferenc József császár és király is látogatást tett a kastélyban.

A kastélyt a II. világháború után államosították, majd mezőgazdasági és élelmiszeripari szakiskolát helyeztek el benne. Az épület földszintjén irodákat, tanári szobákat, könyvtárat és tornatermet, az emeleten leánykollégiumot, a melléképületekben pedig tantermeket helyeztek el. Az egykori kocsiszínt konyhává, az istállót ebédlővé alakították át, a gázházból autóbuszgarázs lett. A repülőhangár helyén új fiúkollégiumot emeltek, a park tisztásán labdarúgópályát alakítottak ki.

A kastély műemléki helyreállítására 2019 és 2022 között került sor a Nemzeti Kastélyprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásában.

A három éve elindult fejlesztés alapvető célja az évszázados múltra visszatekintő szabadkígyósi Wenckheim-kastély és kastélypark építészeti-műszaki megerősítése, a turistafogadás feltételeinek javítása, valamint egyedi turisztikai profiljának kialakítása volt - olvasható a kastély honlapján. Ezen cél elérése érdekében a kastély a fejlesztés eredményeként a főúri romantikát és a főúri tradíciókat hivatott megeleveníteni, a hagyományos interpretációs eszközök és interaktív élmények, események által.

A projekt során felújításra kerül a kastély főépületének teljes földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, valamint a főépület közvetlen környezete. A felújított épületben kialakításra kerül egy interaktív családtörténeti kiállítás, melynek tematikája:

Vendégségben Wenckheiméknél

valamint kávézó és ajándékbolt, a kastélyparkban pedig egy játszótér létesült.

A kiállítás személyes hangon megszólaló hősei a kastély egykori lakóit idézik meg, hétköznapjaikat és ünnepeiket is elmesélik, főúri tradíciókon, szertartásokon és romantikus, szerelmes főúri történeteken kalauzolják végig a kastélyba látogatót. Így a vendégek egy varázslatos, arisztokrata világba csöppenve játékos formában élhetik át a főúri hagyományokat.