Figyelmeztetést adott ki a Nemzeti Választási Iroda

2022.03.21. 22:03
A szavazási levélcsomagok kézbesítése során a kézbesítők tartózkodjanak a választópolgárok szabad joggyakorlásának befolyásolásától.

Itt az Indexen is megírtuk, hogy március huszonegyedikétől vehetik át a szavazási levélcsomagjaikat a határon túli magyarok. Majd kiderült, hogy a Nemzeti Választási Iroda tudta nélkül ezeket a csomagokat aktivisták szállítják ki.

Közleményükben, amit a hivatalos oldalukon tettek közzé, azt írják: a Nemzeti Választási Bizottsághoz érkezett kifogás, mely alapján a szerb postai szolgáltató a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, levélben szavazó választópolgárok szavazási levélcsomagjainak kézbesítése során nem a postai kézbesítésnél egyébként szokásos eljárást alkalmazta.

Az NVI ezért felhívja a magyar szavazási levélcsomagok kézbesítésében részt vevő

valamennyi egyetemes postai szolgáltató, illetve a közreműködő partnereik figyelmét, hogy a szavazási levélcsomagok kézbesítése során munkatársaik tartózkodjanak a választópolgárok szabad joggyakorlásának befolyásolásától.

Az Iroda közben ismét tájékoztatja a levélben szavazó választópolgárokat arról, hogy a korábbi választásokkal megegyezően a szavazási levélcsomag megküldhető az NVI részére postai úton, leadható személyesen vagy meghatalmazással nem rendelkező személy által Magyarország külképviseletein.

Emellett belföldön az országgyűlési egyéni választókerület székhelytelepülésein – írták a közleményben.